Po dveh mesecih se je konj postavil na noge in zasijal v vsej svoji plemenitosti

Kiparja Nedim Hadžiahmetović - Mafa iz Srbije in domačin Robert Jurak sta v ključavničarski delavnici v Logarovcih skupaj ustvarjala skulpturo konja

Prlekija-on.net, nedelja, 29. april 2018 ob 20:232
Konj Kapitalec

Konj Kapitalec

Od meseca marca do konca aprila sta kiparja Nedim Hadžiahmetović - Mafa iz Negotina v Srbiji in domačin Robert Jurak v ključavničarski delavnici v Logarovcih skupaj ustvarjala skulpturo, katero sta v soboto, 28. aprila, dokončala in postavila na ogled. Skulpturo sta poimenovala konj Kapitalec. Dva meseca žaganja, rezanja, sestavljanja, varjenja, tolčenja s kladivom, brušenja, znojenja, debatiranja, usklajevanja... je bilo potrebno, da se je konj postavil na zadnje noge v vsej svoji plemenitosti.

Sodelovanje s srbskim umetnikom se je začelo že lansko leto, ko sta skupaj ustvarila konja kasača, ki s križevskega krožišča "drvi" proti hipodromu v Borece. Takrat sta se dogovorila, da se letos lotita novega projetka - da napravita konja, za katerega še ne vemo, kje bo našel svoj "travnik". Nedim je umetnik, ki se udeležuje simpozijev po Evropi, Aziji in Afriki in je v to sodelovanje prispeval širino idej in dogajanja na takšnih projektih, Robert pa je entuziast z mnogo idejami, kaj vse bi lahko ponudili ožji in širši okolici na umetniškem in kulturnem področju.

Umetnikom dati na razpolago delovni prostor, orodje in znanje

Iz tega se je rodila ideja, da bi umetnikom, ki nimajo svojih prostorov, dali na razpolago delovni prostor, orodje in znanje. Seveda se kasneje izkaže, da je takšno sodelovanje vedno obojestransko in da se tudi ti naučiš kaj novega od udeleženca takšne delavnice. Z različnimi umetniškimi projekti tako v križevski občini želijo pritegniti pozornost obiskovalcev oz. turistov, v dogajanje pa vključiti čim več domačinov.

Podrobneje se bo konj predstavil na Mini art festivalu od 1. do 8. julija v občini Križevci, nato bo "oddrvel" še na zelo dobro obiskani Zrinski art festival v Čakovec.

Na sobotnem dogodku so konju zaigrali Nedim Hadžiahmetović - Mafa na trobento, Jože Zadravec na bobnih, Grega Zver na saksofon in Riki Zadravec na harmoniko. Prijetni ritmi so obiskovalce popeljali v sproščeno druženje v senci konja.



Več v Kultura in izobraževanje