Po 73. letih na Poljani na Koroškem

Pomurci obiskali tudi »stoletnico« – Elektrarno Fala

Filip Matko Ficko, nedelja, 13. maj 2018 ob 19:23
Slovesnost na Poljani po 73. letih bojev leta 1945

Slovesnost na Poljani po 73. letih bojev leta 1945

Pri spomeniku »Svobodi in miru« na Poljani pri Prevaljah, kjer so leta 1945 potekali zadnji boji v 2. svetovni vojni na naših tleh, je vsako leto okrog 15. maja tradicionalna slovesnost. Letos je ta bila v soboto, 12. maja, s pričetkom ob 10. uri. Udeleženci vseh generacij iz različnih delov Slovenije in zamejstva so na cestah Koroške tega dne dopoldne lahko srečevali številne avtobuse iz sosednje Hrvaške, ki so peljali proti Pliberku na avstrijskem Koroškem in ob tem so njihovi potniki jasno dajali vedeti, da poveličujejo ustaštvo.

Na to je opomnil tudi slavnostni govornik na slovesnosti na Poljani, dr. Matjaž Kmecl, eden od podpredsednikov Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije. A v kulturnem programu je zapel Moški pevski zbor Foltej Hartman, zbor koroških Slovencev prav iz Pliberka na avstrijskem Koroškem. Da se dobro spominjajo izročila tragičnih dogodkov ob zaključku 2. svetovne vojne morije (ko ob poraženi nemški vojski niso želeli položiti orožja četniki, ustaši in domobranci) so dokazali tudi številni pohodniki, ki so to dopoldne prihajali iz različnih smeri k spomeniku na Poljani, kjer so gardisti Slovenske vojske položili venec v imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Vence so položile še delegacije županov koroških občin, ZZB za vrednote NOB Slovenije, Zveze koroških partizanov v sosednji Avstriji in drugi. V priložnostnem kulturnem programu so nastopili mladi recitatorji in Pihalni orkester iz Prevalj. Župan Občine Prevalje, dr. Matija Tasi

, pa je že v uvodu vsem zaželel prijetno bivanje na Koroškem ter v kratkem izvoljenim novim poslankam in poslancem Državnega zbora Republike Slovenije »položil na srce«, da si Korošci še kako želijo tretje razvojne osi (avtoceste) do Holmca.

Uradnemu delu prireditve je sledil še neuradni del s kulturnim programom, kjer so sodelovali mladi recitatorji z recitacijami iz del Ivana Cankarja (ob letošnji 100-letnici njegove smrti), Mešani pevski zbor Markovič Kristl Mato iz Črne na Koroškem ter Pihalni orkester Prevalje. Za tem je sledilo družabno srečanje, ki so se ga za kratek čas udeležili tudi Pomurci. Za en avtobus jih je bilo prisotnih na slovesnosti na Poljani, članic in članov krajevnih združenj ZZB za vrednote NOB od Lendave do Radencev, kajti s svojo navzočnostjo na tej prireditvi obudijo spomin na pripadnike enega izmed treh bataljonov Prekmurske brigade, ki so sodelovali pri zadnjih majskih bojih leta 1945 pri Dravogradu in na Poljani.

Na povratku domov so se Pomurci ustavili še pri hidroelektrarni Fala na Dravi ter si ob strokovnem vodstvu ogledali najstarejšo hidroelektrarno na tej reki, ki prav letos slavi 100-letnico svojega pričetka obratovanja.



Več v Kultura in izobraževanje