Zanimiva pridobitev za domačine in popotnike v Apačah

Popotnik postoj in si odpočij

Prlekija-on.net, torek, 5. junij 2018 ob 07:47
Hrastova klop v Apačah

Hrastova klop v Apačah

Povsem spontano in naključno je središče Apač, tam kjer ob stari trti, sedežu občine in kulturnem domu, nastaja manjši park, postalo bogatejše za še eno lepo in predvsem koristno pridobitev. Ob tednu gozdov so namreč namenu slovesno predali masivno klop kakršne ne vidiš pogosto. Gre za pravo umetnino, katero je ob pomoči predsednika Lesno gozdarske zadruge Apače Miha Straha, izdelal zdravnik tamkajšnje zdravstvene postaje in direktor Zdravstvenega doma Gornja Radgona, Jože Primožič, dr. med.

"Pravzaprav je tukaj vse nastalo spontano, saj smo lahko ugotovili, da imamo med nami sposobnega umetnika, ki poleg zdravljenja ljudi in vodenja zdravstvenega doma, odlično vihti orodje za obdelavo lesa. Med obiskom v našem podjetju je sam ugotovil, da tam leži hlod, ki bi ustrezal vsem dimenzijam za odlično klop. In tako se je začelo, Jože je včasih delal tudi ponoči, nastal pa je enkraten izdelek, ki bo gotovo v ponos kraju in občini Apače", je povedal predsednik LGZ Miha Strah.

Dodal je, kako njihova firma leži nekoliko oddaljena od glavnih prometnic, kjer je veliko sprehajalcev in zlasti kolesarjev, tako iz Slovenije kot z druge strani reke Mure, iz Avstrije. Zato sta se dogovorila z županom apaške občine Francem Pižmohtom, da poišče kakšno ustrezno lokacijo za postavitev klopi. "In župan je takoj bil za akcijo, ter določil najbolj ustrezen prosteor ob glavni cesti, v senci nastajajočega se parka v središču Apač", je dodal Strah, dr. Primožič pa je dodal, kako se mu je zdelo, da lahko le na ta način koristno uporabijo na dvorišču prijateljeve firme ležeči hlod. "Klop bo gotovo vsem mimoidočim dobrodošla, ne le kolesarjem, ki jih je tukaj veliko, temveč tudi ostalim, ki se želijo malo spočiti, ali so morebiti zaljubljeni in v senci je zelo lepo. Ker pa je klop v glavnem namenjena kolesarjem, da se malo spočijejo smo poleg, prav tako iz hrastovega štora, uredili stojalo za 'parkiranje' koles. Ta je tudi nekaj unikatnega in se ujema s celotnim naravnim okoljem, videti pa je kot majhen knežji kamen", je skromno povedal dr. Jože Primožič.

Tudi domači župan Franc Pižmoht je povedal, da nihče ni vedel, da se njihov zdravnik ukvarja s kiparstvom oz. obdelavo lesa, kjer kot sam pravi išče sprostitev in počitek po napornih vsakodnevnih opravilih. Župan se je zahvalil Strahu in Primožiču za to enkratno pridobitev za vse občane, sicer pa je ob tednu gozda prisotne pozdravil tudi revirni gozdar Boštjan Režonja, ki je prav tako pohvalil enkratno obdelan stari kos lesa. Sicer pa, na posebnem posvetilu, seveda iz hrastovine, za vse kolesarje in druge mimoidoče, postavljenem ob klopi, so v nemščini in slovenščini zapisali:
Popotnik postoj in si odpočij - Sem mogočni hrast, potomec še mogočnejšega očeta panonskih hrastov iz Konjišča. 212 let sem rasel ob reki Muri v Apaški dolini. Pod mojo krošnjo so počivali ljudje in živina na poti k enajstim mlinom in sedmim žagam, zgrajenih na združenem Murskem kanalu. Lastnik me je leta 2017 posekal in prodal Lesno gozdarski zadrugi iz Apač, kjer sta mi njen predsednik in njegov prijatelj dala novo obliko in že nekdanji namen postanka in počitka. Da bom tudi v prihodnje koristil vsem, sta me podarila občini Apače.
Vedi: Ne vrag le sosed bo mejak (Prešeren) - Zato srečno, mirno in varno k tvojemu cilju ti želiva LGZ Apače in Hrast.



Več v Zanimivosti