Izzivi evropske sodobne zgodovine

Vanekov večer o znanstveni poti prof. dr. Dušana Nečaka

Filip Matko Ficko, torek, 5. junij 2018 ob 08:38
Metka Fujs, dr. Dušan Nečak in Marjan Šiftar

Metka Fujs, dr. Dušan Nečak in Marjan Šiftar

Pokrajinski muzej Murska Sobota, ki ima svoje prostore v renesančnem gradu sredi soboškega parka, je v sodelovanju z Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija (sedež ima v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih) pripravil v ponedeljek, 4. junija zvečer, junijski »Vanekov večer«. V viteški dvorani gradu je bilo srečanje z desetletja izjemno - družinsko, strokovno in prijateljsko - povezanim z Mursko Soboto in svetom ob Muri zaslužnim profesorjem dr. Dušanom Nečakom, ki je eden najpomembnejših in najuglednejših visokošolskih učiteljev, raziskovalcev in znanstvenikov na področju historiografije v Sloveniji ter izjemno zaslužen za njeno afirmacijo v mednarodnem okolju.

V čast 70-letnice zaslužnega profesorja dr. Dušana Nečaka so mu sodelavci in prijatelji »za vse kar je prispeval k obogatitvi zgodovinopisne znanosti na Slovenskem in v drugih državah ter k razvoju oddelka, fakultete in univerze, s katerimi še vedno redno in tvorno sodeluje« posvetili »Nečakov zbornik: Procesi, teme in dogodki iz 19. in 20. stoletja«. In prav o tem je tekla beseda na »Vanekovem večeru«, o raziskovanja narodnostnih in narodnostnomanjšinskih vprašanj, o zgodovini nemškega govornega prostora (posebej Avstrije in Nemčije), do številnih aktualnih in občutljivih poglavij slovenske (Dachauski procesi) in jugoslovanske zgodovine. Izjemno je bil precizen pri trditvi, da se še vedno nismo dovolj naučili iz zgodovine in knjig. Po njegovem je ves čas »hladne vojne« po 2. svetovni vojni bil svet bipolaren, kar je tedaj bilo varovalo, da ni prišlo do tretje svetovne vojne. Danes po njegovem svet ni bipolaren, »hladna vojna« se prikrito nadaljuje in zgodi se lahko karkoli.

Pogovor z izjemnim gostom sta usmerjala ter zastavljala vprašanja podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar ter nekdanja študentka zaslužnega profesorja dr. Dušana Nečaka, danes direktorica Pokrajinskega muzeja v Murski Soboti Metka Fujs.



Več v Kultura in izobraževanje