Pevci cerkvenega mešanega zbora Sv. Petra so bili na izletu v Zasavju

Kot že vrsto let do sedaj, se je tudi letos organiziral tradicionalni enodnevni izlet za pevce Mešanega cerkvenega zbora v župniji Gornja Radgona

Prlekija-on.net, sreda, 27. junij 2018 ob 18:41
Mešani pevski zbor župnije Gornja Radgona

Mešani pevski zbor župnije Gornja Radgona

V župniji Gornja Radgona delujejo danes trije zbori, ki prepevajo Bogu v čast in slavo ter s tem lepšajo in bogatijo nedeljska bogoslužja. Eden izmed njih je tudi Mešani pevski zbor župnije Gornja Radgona, ki ga vodi neprekinjeno že od leta 1990 neutrudljiva starosta cerkvenega petja, ter organist g. Karel Korošec.

V vseh teh letih delovanja v zboru pravijo da jih združuje pesem, prijateljstvo ter predanost cerkvenemu petju, še posebej v domači cerkvi na domačem koru, ob nedeljskih mašah, kjer pesem najlepše zveni. Da se pa radi družijo tudi izven cerkve in vaj, ki jih imajo enkrat tedensko v Trstenjakovem domu, pa radi gredo tudi na kakšen izlet, ki ga že vrsto let tradicionalno organizirajo prav na državni praznik »Dan državnosti« 25. junija. Letos so tako spoznavali kraje in lepote Zasavja.

Prvi postanek so imeli v Zagorju ob Savi, kjer so ob razlagi in predstavitvi spoznali družbenoekonomski pomen rudarskega kraja skozi zgodovino ter sedanjost Zagorja ob Savi. Obiskali so tudi farno cerkev, ki je posvečena sv. Petru in Pavlu, tam jih je sprejel g. župnik Maksimiljan Jani Tušak, ki je velikodušno predstavil zgodovino cerkve ter sedanji vidik in organiziranost župnije. Po obisku mesta Zagorje ob Savi so vrli radgonski pevci pot nadaljevali ob reki Savi, kjer so občudovali lepoto narave ob reki vse do kraja Bogenšperk, ki leži v občini Šmartno pri Litiji. Tam so si ob strokovnem vodenju ogledali renesančni grad, ki je lepo obnovljen in je zaradi svoje zgodovine eden najpomembnejših kulturnih spomenikov Slovenije. V prenovljenih prostorih so si ogledali muzejske zbirke, Valvasorjevo delovno sobo in rekonstrukcijo tiskarne grafik, lovsko zbirko, geodetsko zbirko, poročno dvorano itd... Na poti proti domu pa so se ustavili še v Žalcu, kjer so »udejanjili« še zadnje načrtovano dogodivščino, ogled žalske novodobne znamenitosti fontane piva »Zeleno zlato«.

Foto in tekst: Marjan Slavič