Državna sekretarka podelila 23 novih Zelenih zastav

V programu Ekošola tudi Vrtec Navihanček pri OŠ Središče ob Dravi, Vrtec Radenci - Radenski mehurčki in OŠ in Vrtec pri OŠ Sveti Tomaž

Prlekija-on.net, četrtek, 27. september 2018 ob 08:07
Državna sekretarka je podelila 23 novih Zelenih zastav

Državna sekretarka je podelila 23 novih Zelenih zastav

Začelo se je novo šolsko leto in spet so oživele tudi druge aktivnosti, ki se izvajajo na področju vzgoje in izobraževanja. Sem sodi tudi program Ekošola, in tako je 23 slovenskih ustanov - vrtcev, osnovnih, srednjih šol in fakulteta - letos v Sloveniji prvič pridobilo mednarodni okoljski znak Zelena zastava, s katerim izkazujejo izpolnjevanje vsebin kriterijev dela v programu Ekošola. Zelene zastave je eko koordinatorjem, ravnateljem, učencem in dijakom izročila Martina Vuk, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport na letni koordinatorjev programa Ekošola, ki so jo namenili aktualni temi podnebne spremembe. Na njej je gostoval tudi Matevž Lenarčič.

S prejemom mednarodnega okoljskega znaka Zelena zastava se je 23 ustanov - vrtcev, osnovnih in srednjih šol, letos tudi Center za usposabljanje Radovljica in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani - pridružilo največji mreži otrok in mladih za okoljsko vzgojo in izobraževanje ter udejanjanje načel trajnostnega razvoja na svetu. Ustanova, ki pridobi okoljski znak Zelena zastava, izkazuje načrtno in sistematično vključevanje okoljskih vsebin v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki potekajo kot del učnega načrta, interesnih ali obšolskih dejavnosti. Zeleno zastavo morajo ustanove obnavljati vsako šolsko leto. Martina Vuk, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je v uvodnem nagovoru pred podelitvijo znaka Zelena zastava izpostavila pomen znanja, ki ga pridobimo prek formalnega in neformalnega izobraževanja, kamor štejemo tudi program Ekošola.

V programu Ekošola v letošnjem šolskem letu uvajajo nov tematski sklop podnebne spremembe, ki je na mednarodni ravni programa že samostojna tema. Z njo želijo spodbujati vključene ustanove, da z vsakim dejanjem vplivamo na podnebne spremembe. »V sklopu projekta Podnebne spremembe v Ekošoli bomo v letošnjem letu začeli spodbujati vrtce in šole, da tej temi namenijo več pozornosti in praktično pri vseh svojih dejavnostih vključujejo tudi podnebne spremembe. Za mentorje smo zasnovali posebno gradivo in učne liste, ki jim bodo v pomoč pri njihovem delu,« pojasnjuje mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji.

Podnebne spremembe so bile tudi osrednja tema letne konference koordinatorjev programa Ekošola, ki se je je letos udeležilo rekordnih 490 vzgojiteljev, učiteljev, profesorjev, mentorjev, ravnateljev in drugih sodelavcev programa Ekošola. Med predavatelji konference je bil tudi Matevž Lenarčič, ki je opisal svoje večkratne odprave merjenja črnega ogljika, pri čemer je poudaril, da se premalo zavedamo, da potuje z zračnimi masami na velike razdalje, povzročamo pa ga z nepopolnim izgorevanjem ogljičnih materialov. Zato povzroča lokalne, regionalne in globalne probleme. O podnebnih spremembah sta govorili tudi mag. Mojca Dolinar z Agencije RS za okolje in dr. Darja Piciga z Ministrstva za okolje in prostor.

Ustanove, ki so prvič prejele znak Zelena zastava programa Ekošola so: Otroška igralnica Malina, Ljubljana; Vrtec Hansa Christiana Andersena, Ljubljana; Vrtec Navihanček pri OŠ Središče ob Dravi; Vrtec Radenci - Radenski mehurčki; Vrtec Slovenske Konjice; Vrtec Ciciban, Ljubljana; OŠ Sveti Tomaž in Vrtec pri OŠ Sveti Tomaž; OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad in Vrtec Gornji Grad; OŠ Štore, podružnica Kompole; OŠ Karla Destovnika Kajuha, Ljubljana; OŠ Kidričevo; OŠ Polzela, Podružnična šola Andraž; OŠ Helene Puhar Kranj; OŠ Kozara Nova Gorica; Center za usposabljanje delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica; Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica; Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor; GRM Novo mesto, Srednja šola za gostinstvo in turizem; Šolski center Slovenj Gradec, Srednja zdravstvena šola; Srednja trgovska šola Ljubljana; Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana; Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Kaj je program Ekošola?

Program Ekošola v Sloveniji deluje od leta 1996, vanj je vključenih več kot 700 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti ter fakultet, v aktivnostih sodeluje več kot 130.000 otrok, učencev in dijakov ter 8.500 vzgojiteljev ali učiteljev. Program dela temelji na metodologiji sedmih korakov, ki je enoten po celem svetu. Ustanove, ki uspešno zaključijo aktivnosti po sedmi korakih, pridobijo mednarodno uveljavljeni okoljski znak Zelena zastava. Po svetu se v program vključuje več kot 13 milijonov otrok, milijon vzgojiteljev in učiteljev, več kot 44.000 ustanov v 65 državah po vsem svetu.



Več v Kultura in izobraževanje