Poznejše ustvarjanje

Filip Matko, petek, 10. september 2010 ob 08:31
Ustvarjalci nastopajo

Ustvarjalci nastopajo

Društvo upokojencev Ljutomer, ki ga kot predsednica vodi Slavica Sunčič, je s svojo literarno sekcijo – vodi jo Julija Stojko – 9. septembra bilo gostitelj srečanja literatov Pomurja, ki ga je razpisala Komisija za kulturo in izobraževanje, katere predsednica pri Pomurski pokrajinski zvezi društev upokojencev je Ema Tibaut.

Tako se je nekaj po 10. uri v prostorih ljutomerskega društva upokojencev oglasila pesem iz grl ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Ljutomer. Pevski zbor je leta 2008 praznoval 25-letnico obstoja in vrsto let v zadnjem obdobju ga je vodila zborovodkinja Ljuba Laba, ki se v kratkem poslavlja od vodenja in ji je zatorej Slavica Sunčič tokrat izročila lepo lončnico. Temu je sledil kulturni dopoldan, vse do 13. ure, ko so se z odlomki iz svojih del predstavili navzoči ustvarjalke in ustvarjalci, dela nekaterih pa je predstavila recitacijska skupina. Prišlo jih je kar 21 iz sedmih društev upokojencev (Ljutomer, Križevci, Veržej, Radenci, Gornja Radgona, Murska Sobota in Črenšovci). Kot posebni gost se je predstavil pisec pesmi iz Slovenske Bistrice, Janko Potočnik, član Likusa – Literarnega kluba upokojencev v Mariboru, v imenu katerega je vse navzoče pozdravil podpredsednik Dejan Čegovnik. Pozdrave je izrekla še članica Komisije za kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije Erika Jovanovski iz Maribora, posebnega aplavza pa sta bila deležna najstarejši ustvarjalec v ljutomerskem društvu upokojencev Frančišek Ferencek ter pesnik Ludvik Brunec iz veržejskega društva upokojencev, ki je eno svojih pesmi tudi zapel.

Družabno srečanje upokojenk in upokojencev Pomurja, ki pisateljsko in pesniško ustvarjajo v svojih poznih letih, je v obliki okrogle mize bilo zaključeno okrog 13. ure, ko se je zunaj že tudi pokazalo sonce v precej neprijetnem jesenskem dnevu.


Več v Kultura in izobraževanje