Miškova trta in razstava »Murska deklica«

Novo v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

Filip Matko Ficko, nedelja, 7. oktober 2018 ob 11:06
»Lugaš« na Petanjcih s trto iz vinograda Miška Kranjca

»Lugaš« na Petanjcih s trto iz vinograda Miška Kranjca

Minuli četrtek, 4.oktobra, je dopoldne zopet bilo precej živahno v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer ima svoj sedež Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. V sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo - Območna enota Murska Sobota je bil organiziran slovesni zaključek literarnega natečaja za osnovnošolce in srednješolce pod naslovom »Stoletje slovenskega Prekmurja«.

Pred razglasitvijo rezultatov literarnega natečaja ter razdelitvijo priznanj in zahval, kar je potekalo v kulturni dvorani na Tišini, je bilo prav zanimivo v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Ob vzhodnem delu poslopja Raziskovalne postaje Prekmurje Znanstveno raziskovalnega središča SAZU so bile postavljene brajde oziroma »lugaš«, kjer je bila zasajena vinska trta iz vinograda pisatelja Miška Kranjca v Lendavskih goricah. Trto je podarila Občina Velika Polana ob letošnji 110-letnici rojstva Miška Kranja in prisoten je bil župan te občine Damijan Jaklin. Je pa treba ob tem omeniti, da so iz kraja Senožeti, kjer je Miško Kranjec nazadnje prebival, že pred leti v Vrtu na Petanjcih postavili spominski kozolec.

Zasaditvi trte je sledila otvoritev likovne razstave del učenk in učencev Osnovne šole Gornja Radgona in Osnovne šole Tišina, ki je pod naslovom »Murska deklica« potekala letošnjo pomlad prav v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Razstava je postavljena v razstavni dvorani Raziskovalne postaje Prekmurje ZRC SAZU in je na ogled vsak dan med 9. in 12. uro oziroma po predhodnem dogovoru.

O razglasitvi rezultatov literarnega natečaja »Stoletje slovenskega Prekmurja«, kar se je zgodilo v kulturni dvorani na Tišini, pa bomo poročali prihodnjič.



Več v Kultura in izobraževanje