Carthago d.o.o.: slovensko-nemška zgodba o uspehu praznuje 10. obletnico

Deset let obrata v Odrancih, 20.000 izdelanih Carthago in Malibu avtodomov, novi rekordi pri prometu, izdelkih in številu zaposlenih...

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. oktober 2018 ob 16:30
10-letnica Carthago d.o.o.

10-letnica Carthago d.o.o.

Nemško podjetje Carthago zaseda vodilno mesto v Evropi med proizvajalci prestižnih avtodomov s svojima znamkama Carthago in Malibu. Pomemben delež pri tem ima hčerinsko podjetje Carthago d.o.o. s svojo proizvodnjo v Odrancih na severovzhodu Slovenije. Minulo leto sta se znova povečala tako promet, kot tudi število zaposlenih na rekordne vrednosti. V okviru velike svečane prireditve so praznovali zaposleni skupaj s pomembnimi predstavniki politike in gospodarstva deseto obletnico njihovega modernega obrata.

Otvoritev nove hale z gala večerjo

Ravnokar dokončana nova proizvodna hala je služila kot prireditveni prostor za svečano prireditev. V bistvu to ni tako nenavadno, saj se, od ustanovitve Carthaga d.o.o. leta 2006, lokacija nenehno širi, izgrajuje in modernizira z najnovejšo opremo. Proizvodna tehnologija na področju proizvodnje avtodomov je v koraku s časom in modernizacijo.

Čustven začetek prireditve je pričaral godalni kvartet Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer. Po kratkem glasbenem vložku je zbrane goste pozdravil ustanovitelj in lastnik Carthaga, Karl-Heinz Schuler. V svojem govoru se je spomnil mejnikov razvoja Carthago d.o.o. in je bil poln hvale glede velike motivacije in navdušenja zaposlenih v Odrancih. V nadaljevanju so besedo predali vabljenim predstavnikom politike.

Tako slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, kot tudi župan Občine Odranci Ivan Markoja, sta poudarila predvsem partnersko sodelovanje in pomen lokacije za celotno regijo. Kot naslednji je zasedel oder Gernot Schank, direktor podjetja G+S, Sitz+Polstermöbel GmbH. V imenu dobaviteljev se je zahvalil Karlu-Heinzu Schulerju in celotni ekipi za odprto in odkrito sodelovanje, ki je bilo tudi ključnega pomena za uspeh njegovega podjetja.

Bistvenega pomena je bila v nadaljevanju večera predstavitev Jožeta Bobovca, sodelavca oddelka »Tehnologija«, ki je s pomočjo fotografij in anekdot čustveno povzel preteklih deset let Carthago d.o.o. Na koncu je 48 zaslužnih zaposlenih prejelo častno zahvalo za desetletno pripadnost podjetju iz rok ustanovitelja podjetja Karla-Heinza Schulerja in direktorice Sandre Županec.

Presenečenje večera: premiera pesmi Carthago-Song

Pred samim začetkom gala večerje, je voditeljski par napovedal še presenečenje: prvič je bil javnosti predstavljen samo za Carthago napisan in produciran Carthago-Song. Avtor in iniciator pesmi je sodelavec iz Carthagovih lastnih vrst, Robert Vöröš, skupaj s Carthago-Band-om, katerega član je mimogrede tudi direktor tehničnega področja, Anton Fetscher. Pesem je bila sprejeta z bučnim aplavzom prisotnih.

Med gosti pomembni predstavniki politike in gospodarstva

Pomembni politični in gospodarski predstavniki kot tudi nemški veleposlanik, Klaus Riedel, so dali prireditvi ustrezen pridih. Poleg slovenskih sodelavcev iz obrata v Odrancih in celotne vodstvene ekipe iz Aulendorfa vključno z lastnikom, njegovim sinom, predsedstvom družinske fundacije in treh poslovodij, so se odzvali povabilu tudi nekateri pomembni politični in gospodarski predstavniki.

Sandra Županec, direktorica Carthago d.o.o., je med gosti lahko pozdravila med drugim Zdravka Počivalška, slovenskega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, kot tudi župana Občine Odranci, Ivana Markoja. Prav tako so se prireditve udeležili številni predstavniki srednjih šol in Slovensko-nemške gospodarske zbornice. Že popoldan se je odvijalo srečanje z udeležbo vseh 60-tih najpomembnejših dobaviteljev.

Deset let obrata v Odrancih, 20.000 izdelanih Carthago in Malibu avtodomov

Spomladi leta 2006 je bil ustanovljen Carthago d.o.o., dve leti za tem, avgusta 2008 je nov, moderno opremljen proizvodni obrat zapustilo prvo vozilo. Do konca leta je sledilo še 77 vozil. Podjetje je za tem povečalo rast: že leta 2011 je letna proizvodnja presegla mejo 1.000 avtodomov. Dve leti za tem, leta 2013 je proizvodni trak zapustilo 5.000 avtodomov.

Istega leta je bila ustanovljena hčerinska znamka Malibu. Medtem ko se Carthago koncentrira na najvišji segment avtodomov, je Malibu uspešno umeščen v segmentu višjega srednjega razreda, v katerem se je prebil v osredje komfortnih kamping vozil. Vsi modeli Malibu se proizvajajo v Odrancih.

Rezultat nadaljnjega širjenja: 9. aprila letos je Carthago d.o.o. proizvedel že 20.000 avtodomov. Kot pri prvem Carthagu iz Odrancev, gre tudi pri jubilejnem za chic c-line, tokrat za chic c-line l 4.9 L, ki je novo predstavljen model te sezone.

Novi rekordi pri prometu, izdelkih in številu zaposlenih

Številke govorijo zase: v poslovnem letu 2017/18 je Carthago d.o.o. imel 180 milijonov prometa, znatno povečanje napram letu poprej, za približno 20 odstotkov. Prav tako se število zaposlenih približuje rekordni meji. Trenutno znaša 770 sodelavcev in je s tem naraslo v zadnjih treh letih od maja 2015 z 466 za več kot 65 odstotkov.

Po desetih letih je podjetje zakoreninjeno tako v kraju samem kot v regiji. Podpira tako Občino Odranci kot tudi društva in številne projekte. Preko sodelovanja s šolami se podjetje zelo zgodaj predstavi potencialnim zaposlenim. Ponudba praktičnega usposabljanja se razteza preko številnih različnih poklicev, kot na primer: elektrikar, mizar, lesarski tehnik, strojni tehnik, mehatronik, logistik in inženirji.

Lastniško vodena dinamična skupina Carthago z novimi modeli vozil cilja na nadaljnjo rast. Izpostavljajo se po teži najlažji c-compactline in c-tourer modeli znamke Carthago. Kot prestižni avtodomi bodo tudi prihodnje leto v svojem razredu postavljali nove standarde.



Več v Gospodarstvo