76-letnica zadnjega boja Pohorskega bataljona

Spominska prireditev na Osankarici v soboto, 5. januarja

Filip Matko Ficko, sobota, 5. januar 2019 ob 17:37
Številni venci v spomin padlim junakom

Številni venci v spomin padlim junakom

Na Osankarici pri Treh žebljih na Pohorju, kjer si je konec leta 1942 svoj tabor za prezimovanje uredil Pohorski bataljon in tam tudi končal svoj poslednji boj 8. januarja 1943, je v soboto, 5. januarja letos, potekala spominska slovesnost ob 76-letnici junaškega boja te partizanske enote, ki je bila leta 1953 odlikovana z Redom zaslug za narod 1. stopnje, a njenih sedem bork in borcev od skupno 69 padlih (Milka Kerin - Pohorska Milka, Pavla Mede - Katarina, Jože Menih - Rajko, dr. Dušan Mravljak - Mrož, Franc Poglajen - Kranjc, Franc Vresk - Gustl in Alfonz Šarh - Iztok) z redom narodnega heroja.

Prireditev so pripravile občine ter organizacije Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenska Bistrica, Mestna občina Maribor, Ruše, Zreče, Oplotnica in Slovenske Konjice. V kulturnem programu so nastopili učenke in učenci Osnovne šole Antona Ingoliča iz Spodnje Polskave, Oktet Planika iz Slovenske Bistrice, sodeloval pa je tudi kvintet trobil Policije Slovenije. Slavnostni govornik na prireditvi, pred več sto udeleženci, je bil mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije. Ob tem naj omenimo, da je bil tokrat na prireditvi postrojen tudi prvi slovenski partizanski spominski bataljon.

Kot prvi je venec k spomeniku padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona položil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, nato pa delegacije občin in borčevskih organizacij, ki so pripravile slovesnost, veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji dr. Doku Zavgajev ter delegacije Zveze slovenskih častnikov, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze veteranov policije Sever ter številnih organizacij, društev in šol. Venec je položila tudi delegacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja za Pomurje, kajti bile so organizirane ekskurzije k Osankarici iz Prekmurja, iz Apač in Radencev. Slednji so se lahko ob tem spomnili tudi preživelih borcev Pohorskega bataljona, ki so bili 8. januarja 1943 po drugih dolžnostih izven matične enote, a so bili po rodu iz Prlekije: Stane Červič - Samo (Bojan) iz Male Nedelje, Slavko Ivanjšič - Rigo iz Radomerja, Janko Pihler - Don iz Radomerja (obglavljen 4.7.1944 v Gradcu), Matija Pihler - Savo iz Radomerja, Alojz Korošec - Miha iz Slamnjaka in Andrej Novak - Džon, podoficir iz Ljutomera.



Več v Kultura in izobraževanje