Janko Škrajnar že več kot 50 let uspešno deluje na glasbenem področju

Za več kot 50-letno uspešno delovanje na glasbenem področju je Janko Škrajnar prejel Miklošičevo nagrado za leto 2019

Prlekija-on.net, sobota, 9. februar 2019 ob 10:26
Janko Škrajnar je prejel Miklošičevo nagrado

Janko Škrajnar je prejel Miklošičevo nagrado

Občina Ljutomer je na predvečer slovenskega kulturnega praznika, pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je Miklošičevo nagrado za leto 2019 prejel Janko Škrajnar iz Ljutomera za več kot 50-letno uspešno delovanje na glasbenem področju. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Janko Škrajnar se je rodil 9.12.1941 v Ljubljani, z družino pa se je preselil v Ljutomer po 2. svetovni vojni. Že v mladosti je pokazal nadarjenost do glasbe in se v Glasbeni šoli učil harmoniko, saksofon in klarinet. Končal je srednjo glasbeno šolo v Ljubljani in leta 1963 maturiral. Izredno je študiral in si pridobil naziv predmetni učitelj za glasbeni pouk.

Leta 1955 je postal član Pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer, ki ga je takrat vodil Avgust Loparnik. Janko (Jani) je bil eden od pomembnih mladih članov orkestra. Večkrat je nastopal tudi kot solist in v tem času je orkester dosegal visoke uvrstitve na revijah in tekmovanjih. Kalil se je v perspektivnega mladega glasbenika in dirigenta, in tako je leta 1973 postal dirigent pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer ter veliko prispeval k ohranitvi visoke kvalitete, ki so jo člani dokazovali tudi na obletnicah delovanja. Orkester je v tem času bil tudi pobudnik in organizator taborov pihalnih orkestrov Slovenije. Za požrtvovalno delo in številne nastope je pihalni orkester v tem času prejel številna javna priznanja Občine in ZKO Ljutomer ter ZKO Slovenije. V orkestru je bil član do leta 2010.

Janko je tudi sodeloval pri snemanju filma Mayerling III. leta 1979. Bil je dirigent Cesarsko-kraljeve godbe v originalnih uniformah. Ko se je upokojil, se je takoj vključil v Prleško godbo DU Ljutomer, ki jo vodi od leta 2006 in skrbi za godbeni arhiv. Prleška godba je pod njegovim vodstvom zelo pridobila na kvaliteti. Redno se udeležujejo srečanj veteranskih godb Slovenije in tako dobro promovirajo Prlekijo in občino Ljutomer. Janko je prejemnik številnih priznanj: pohvale in priznanja DU Pomurja in Ljutomer, je dobitnik zlate medalje Bojana Adamiča ter nosilec bronaste, srebrne in zlate jubilejne Gallusove značke.

Za več kot 50-letno uspešno delovanje na glasbenem področju, so tako Janku Škrajnarju podelili Miklošičevo nagrado za leto 2019. Predlagatelji so bili Društvo upokojencev Ljutomer, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer in Kulturno društvo Ivan Kaučič Ljutomer.



Več v Kultura in izobraževanje