Na letni skupščini borčevske organizacije izvolili novo vodstvo

Radgonske borce bo poslej vodil Boris Edšidt

Prlekija-on.net, sreda, 20. marec 2019 ob 10:48
Skupščina Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona

Skupščina Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona

Zimsko-pomladni čas je med drugim namenjen tudi letnim zborom in skupščinam različnih društev in organizacij, kjer se članstvo običajno seznani z delom v predhodnem obdobju ter o načrtih za prihodnje, ponekod pa opravijo tudi volitve. In tako je na skupščini Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, ki je potekala v prostorih Gostišča in picerije Kostanj na Ptujski Cesti pri Gornji Radgoni, 40 navzočih delegatov iz vseh štirih krajevnih borčevskih organizacij (KO) Apače, Gornja Radgona, Radenci in Videm ob Ščavnici za novega predsednika združenja soglasno izvolilo Borisa Edšidta iz KO Apače.

Še pred izvolitvijo novega vodstva so se delegati KO seznanili s poročilom o delu združenja v letu 2018 in z načrtom za aktualno leto, ki ju je predstavila dosedanja predsednica združenja Rija Červič. Ta je izpostavila, da so združenje oziroma vse štiri krajevne organizacije dostojno in odmevno obeleževale spomin na vrednote NOB in partizanskega boja. Člani združenja so se v precejšnjem številu udeležili številnih spominskih slovesnosti tako v pomurski regiji kot drugod po državi, krajevne organizacije pa so spomin na polpreteklo zgodovino obujale tudi z organizacijo različnih dogodkov v lokalnem okolju (npr. prireditev ob dnevu OF v Radencih, spominska prireditev v Svetem Juriju ob Ščavnici, predavanje dr. Anice Mikuš Kos v Apačah, komemoracije po vseh štirih KO itd.). Po besedah Červičeve je bilo delovanje združenja v finančnem oziru nadvse varčno, člani vodstva pa - kot je to že nekajletna praksa - delajo "pro bono" in brez izplačevanja dnevnic, potnih stroškov ali drugih nadomestil. Prisotni delegati so z dvigom rok soglasno potrdili poročilo o delu kot tudi načrt dela, ki predvideva delovanje združenja po že ustaljenih smernicah.

Delegati, ki so se oglasili k besedi, so ob tem poudarili, da je Rija Červič v petih letih vodenja združenja postorila zelo veliko, da je v združenju spet zavel konstruktivni duh in da je združenje v dobri kondiciji in brez pojava razprtij. Tudi novoizvoljeni predsednik Boris Edšidt je izrekel zahvalo svoji predhodnici za uspešno delo in dodal, da je gornjeradgonsko združenje izredno uspešno tudi v primerjavi z drugimi združenji v pomurski regiji. Izrazil je prepričanje, da bi morali biti člani bolj ponosni na to. Na skupščini so žalostno ugotovili, da se slednje ni udeležil nobeden od štirih vabljenih županov, vsi razen radenskega župana Romana Leljaka pa so vsaj opravičili svojo neudeležbo. Boris Edšidt je v svojem nagovoru sicer napovedal, da bo obiskal vse štiri župane na območju združenja, jim predstavil delovanje združenja in jim tudi ponudil pristopno izjavo.

Prisotne na skupščini borčevske organizacije so pozdravili tudi nekateri prisotni gostje: Niko Brus (OZ veteranov vojne za Slovenijo), Štefan Žalodec (OZ slovenskih častnikov) in Jože Rotar (Društvo izgnancev). Vsi trije so pohvalili odlično medsebojno sodelovanje veteranskih društev, Niko Brus pa je opozoril na čedalje številnejše poskuse sprevračanja zgodovine, ki so žal prisotni tudi v lokalnem okolju.



Več v Kultura in izobraževanje