Franc Veberič je že pol stoletja član LD Negova

Marjan Kšela je nasledil Vlada Rojka pri LD Negova

Prlekija-on.net, četrtek, 21. marec 2019 ob 07:59
Revirnemu čuvaju Francu Veberiču so za 50-letno članstvo v družini, izročili spominsko sliko

Revirnemu čuvaju Francu Veberiču so za 50-letno članstvo v družini, izročili spominsko sliko

V njihovem Lovskem domu, ki stoji v Črnem Hočju ob cesti Negova - Spodnji Ivanjci, je potekal letni zbor Lovske družine Negova, katerega se je, od 40 članov in treh članic, kolikor šteje društvo, udeležilo 33 članov. Med njimi je bil tudi župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, ki pa je tudi član lovske družine, in prav njemu je bilo zaupano vodenje zbora. O delu družine v minulem letu je na široko poročal predsednik - starešina Vlado Rojko. Kot je bilo razbrati iz poročila, so se skozi leto odvijale številne aktivnosti, pri katerih so sodelovali njihovi člani. Posebno skrb so posvetili izobraževanju članstva in skrbi za stalež divjadi. Starešina je med drugim dejal, da se lovci morajo zavedati, da so prostovoljci, ki skrbijo za populacijo zdrave divjadi v naravi. Povedal je tudi, da je lovski revir LD Negova, eden najbolj čistih v širši okolici. Temu pripomorejo skupne čistilne akcije, ki jih izvajajo skupaj s TD Negova, OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, PGD Negova in drugimi, ki jim je zato, da prebivalci tega okolja živijo v čisti naravi.

O dejavnosti v družini so poročali tudi drugi predstavniki organov družine: gospodar, lovska revirna čuvaja in drugi, ki skrbijo, da družina dobro deluje. K besedi se je oglasil tudi župan Rojko, ki je pohvalil delo družine. Predsedniku in drugim organom se je zahvalil za njihovo prostovoljno delo. Dejal je tudi, da se lovci srečujejo z novimi prebivalci, ki se naseljujejo v naših krajih, to so predvsem bobri in šakali, katerih leta dolgo ni bilo na tem področju. Povedal je tudi, da lovci opažajo upad srnjadi.

Ker je bil letošnji zbor volilni, so izvolili novo vodstvo in organe družine. Vodenje LD Negova so zaupali Marjanu Kšeli, ki se je lovcem zahvalil za zaupanje, trudil pa se bo, da bo družina še naprej dobro delovala. Lovci so ob tej priliki sprejeli v svoje vrste mladega lovca Davida Kerndla. Ob tej priliki so lovcu Stanku Rojku mlajšemu za 40 let članstva podelili jubilejni lovski znak, revirnemu čuvaju Francu Veberiču pa so za 50-letno članstvo v družini, izročili spominsko sliko. Francu pa so ob koncu zbora zaigrali Križevski rogisti, pri katerih nastopa tudi sam. Zbor so zaključili s pogostitvijo, za kar so poskrbeli lovki Mimica Prajndl in Zlata Rojko ter lovci. Slavljenec Franc pa je za pogostitev prispeval 20 kg svinjine, ter vino iz svoje kleti.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje