Skrivnosti velikonočne peke

Članice Društva gospodinj Trnovska vas so samo za naše bralce razkrile svoj recept za svoj velikonočni kruh, ki zmeraj dobro uspe

Aleksandra Papež, ponedeljek, 15. april 2019 ob 17:00
Pirhi so imenitna dekoracija

Pirhi so imenitna dekoracija

Damijan J. Ovsec je zapisal, da so že leta 1339 na Slovenskem delili jajca v dar. Tako ob veliki noči še danes, posebej otroci, z navdušenjem barvajo jajca in sodelujejo pri pripravi prazničnih jedil, ki romajo v velikonočno košaro ter združijo družine pri zajtrku v nedeljskem jutru. Gospodinje v teh dneh veliko pozornosti posvetijo okrasitvi in čiščenju domov, vrtov in okolice hiš. V četrtek in petek pa že zaprejo vrata svojih kuhinj ter se posvetijo peki več vrst potice in kruha. Članice Društva gospodinj Trnovska vas so samo za naše bralce razkrile svoj recept za svoj velikonočni kruh, ki zmeraj dobro uspe.

1 kg domače bele moke ali kupljene Tip 500
1 kocka kvasa
2 mali žlički soli
100 g sladkorja
120 g masla
3 jajca
0,6 l mleka
malo ruma
1 vanilin sladkor
limonina lupinica

Iz kvasa, toplega mleka in malo moke pripravimo kvasni nastavek. Počakamo, da kvas naraste in nato zamesimo mehkejše testo, ki naj počiva 30 minut. Nato ga ponovno premesimo in oblikujemo ter vzhajamo na loparju za krušno peč ali na pekaču. Pred peko ga premažemo z jajcem. Pečemo na temperaturi 190 stopinj okoli 30 minut.

Rdeča je barva krvi, strasti in čustev ter tako barva življenja, pa tudi sonca in ognja. Gospodinje tako najraje in najbolj naravna obarvajo lupino jajca s čebulnimi olupki. Priporočajo kuhanje jajc v večji posodi, ki jo bogato napolnijo z olupki rumene in rdeče čebule ter mednje nežno položijo jajca. Na jajce lahko položimo tudi list detelje, javorja ali peteršilja ter vse to ovijemo v kos hlačnih nogavic, ki jih na obeh straneh tesno povežemo z nitko. Po kuhi, ki naj traja okoli 30 minut, jajca vzamemo iz vode, jih odvežemo ter lepe rjavo-rdeče pirhe s preslikano obliko listov nežno namažemo z belim oljem ter jim tako dodamo sijaj. Jajca lahko obarvamo tudi s kuho v rdečem vinu, lahko uporabimo tudi domače temno rdeče vino. Po kuhi (30 minut) jajca pustimo v vinu še nekaj ur. Nežno rumeno barvo pirhov zagotavlja kuha v vodi s kurkumo. Medtem skuhamo šunko, domače meso in klobase ter vse navedeno odcedimo in ohladimo, nato pa skrbno zavijemo. Vodo, v kateri smo kuhali meso, lahko uporabimo kot osnovo za juho. Preden v košaro odložimo hren ga zavijemo v papir. Košaro pokrijemo s prazničnim prtom svetle barve ter okrasimo s sezonskim cvetjem.



Več v Kultura in izobraževanje