Lepša dobrodošlica za obiskovalce Male Nedelje in Bioterm

Znova poslikan betonski podporni zid pod malonedeljskim župniščem

Branko Košti, ponedeljek, 13. maj 2019 ob 17:45
Poslikava zidu v Mali Nedelji

Poslikava zidu v Mali Nedelji

Domačine in goste ob prihodu v Malo Nedeljo po cesti mimo osnovne šole, pozdravlja polepšan betonski podporni zid pod župniščem, kateri je zadnjih nekaj let ponujal dokaj klavrn pogled. Več deset let star zid je pred mnogimi leti poslikal dolgoletni ravnatelj osnovne šole, takrat še Bučkovci, pokojni Alojz Makoter, ki je površino zidu že takrat izkoristil kot reklamni pano in smerokaz za, takrat še Termalno kopališče Moravci v Slovenskih goricah.

Zob časa je naredil svoje, barve so bledele in počasi izginile in tako je vsak popotnik zadnja leta ob prihodu v kraj, zagledal pust, sivi zid, ki je kar klical po olepšavi. To je najbolj začutila vsestranska Svetlana Oletič, učiteljica telovadbe na OŠ Mala Nedelja, tudi znana športnica, trenerka, ljubiteljska umetnica, blogerka in članica Sveta KS Mala Nedelja. Na sestanku Sveta KS je dala pobuda za polepšanje vstopa v kraj, od vodstva Bioterm je pridobila tudi soglasje za upodobitev koščka Bioterm in akcija poslikave je lahko stekla.

Podlago za poslikavo je pripravil Borut Svatina, pri samem delu pa je Svetlani pomagal Dejan Stajnko, proti koncu se jima je pridružila še umetnica iz Ukrajine, Svetlanina nečakinja Kateryna Pokhodenko, ki z družino dopustuje pri njej. Preko sto ur dela je bilo potrebnih za polepšanje zidu, kateri sedaj, poleg lepe vizualne podobe, tudi usmerja goste do bližnjih Bioterm. Pri delu so imeli ustvarjalci občasno tudi opazovalce, bližnji sosedje so poskrbeli za kakšno kavo in pijačo.

Poslikava v prvem delu predstavlja Občino Ljutomer, saj je upodobljen občinski grb in Bioterme ter izreka dobrodošlico, v drugem delu pa prikazuje grbe vasi v KS Mala Nedelja (Bučkovci, Moravci, Drakovci, Kuršinci, Bodislavci in Mala Nedelja) in KS Radoslavci (Precetinci, Sitarovci, Godemarci in Radoslavci). Na koncu je narisana knjiga z verzoma Ludvika Rudolfa: »Najljubši kraj je Mala Nedelja, najljubši moj kraj, kjer srečo uživam od rojstva do zdaj. Kjer koli po svetu sem hodil okrog, povsod je res lepo, najlepše doma



Več v Zanimivosti