Zmaga ljutomerskih čebelarjev v Ravnah na Koroškem

Ekipa Čebelarskega društva Ljutomer je na 17. Tradicionalnem čebelarskem prazniku skuhala »Medeno kraljičino žüpo« in osvojila prvo mesto

Prlekija-on.net, ponedeljek, 20. maj 2019 ob 12:54
Člani in članice ČD Ljutomer so skuhali najboljšo jed

Člani in članice ČD Ljutomer so skuhali najboljšo jed

Slovenski čebelarji so letos v Ravnah na Koroškem slovesno proslavili drugo obletnico »Svetovnega dne čebel« in se zbrali na osrednji letni slovesnosti na 17. Tradicionalnem čebelarskem prazniku. Po skromni oceni se je zbralo preko 3.000 udeležencev in obiskovalcev, med njimi vrsta gostov. Naj začnem s tujimi: delegaciji iz Ljudske republike Bangladeš z ministrom Tipu Munshijem na čelu in Avstrije, ki jo je vodil Josef Plank, namestnik zvezne ministrice za turizem in trajnostni razvoj. Seveda pa niso manjkali domači politiki, ki so se prav tako zvrstili za mikrofonom v nabito polnem šotoru. Vidni so bili: mag. Dejan Židan, ministrica dr. Aleksandra Pivec, poslanci in župani nekaj občin, tudi občine - gostiteljice. Tudi čebelarski voditelji niso izostali: Boštjan Noč - predsednik ČZS, Janez Vencelj - podpredsednik ČZS, dr. Peter Kozmus - podpredsednik Apimondie in večina predsednikov čebelarskih združenj in društev Slovenije, nekaj pa tudi iz tujine. Med čebelarji in obiskovalci je najbolj odmeval govor predsednika ČZS Boštjana Noča, ki je brez dlake na jeziku pokazal na napake in težave in politiko zadolžil, da tudi reševanju te dejavnosti posveti malo več pozornosti. Organizatorji so se nadvse potrudili in odlično izpeljali veliko prireditev z uradnim in pestrim kulturnim programom in razstavami.

Mali avtobus je na to prireditev odpeljal pomurske čebelarje in našo medeno kraljico ter dve ekipi za tekmovanje v kuhanju jedi, ki vsebujejo tudi med. In prav ti dve ekipi iz Pomurja sta zasedli prvo in drugo mesto med vsemi nastopajočimi. Na razstavnih stojnicah so društva prikazala svoje delovanje in tudi skuhano jedačo, ki jo je ocenjevala posebna strokovna komisija. In najvišjo oceno in svečano podeljen prehodni pokal s plaketo, je osvojila ekipa Čebelarskega društva Ljutomer pod kuhovniško taktirko in idejo gospe Vike iz Cvena, jed pa je poimenovana »Medena kraljičina žüpa«. Seveda brez močne pomoči celotne ekipe uspeha ne bi bilo. Osvojitev tekmovanja, prehodnega pokala, plakete in praktičnega darila so celotna ekipa, društvo in vsi udeleženci veselo slavili na prostem in v avtobusu na povratku. 

Da Pomurci niso kar tako, je dokazala tudi ekipa Čebelarske zveze društev Pomurja, ki je s svojo kulinarično ponudbo zasedla drugo mesto, plaketo in praktično darilo. Združeni so tako zares imeli velik razlog za prešerno veselje.

Pod šotorom pa so predali čebelarsko zastavo naslednjemu prireditelju, to je občina Dolenjske Toplice in njihovo čebelarsko društvo in tam se prihodnjo pomlad ponovno srečajo slovenski čebelarji.

Sicer pa bo letošnja prireditev na svetovni ravni potekala v Rimu, na sedežu Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, na sam dan praznika, 20. maja.

Naj medi!

Janče Gartner



Več v Kultura in izobraževanje