V radgonskem vrtcu pripravili tradicionalni, 30. Cicibanov dan

Cicibanov dan na temo: Cicibani nekoč in danes

Prlekija-on.net, sobota, 8. junij 2019 ob 10:50
30. Cicibanov dan

30. Cicibanov dan

Pod naslovom: Cicibani nekoč in danes, je prvi konec tedna v juniju, v vrtcu Manka Golarja v Gornji Radgoni, potekal jubilejni, 30. Cicibanov dan in s tem 30. obletnica poimenovanja vrtca po pesniku, pisatelju, prosvetnem in kulturnem delavcu Manku Golarju. Na prireditvi, kjer se je trlo več sto otrok, njihovi staršev, dedkov in babic, tet in stricev, ter drugih gostov, se je dogajalo marsikaj zanimivega, v ospredju pa je vsekakor bil otroški živ-žav in sploh razigranost malčic in malčkov, ki so hkrati pokazali kaj so se s pomočjo vzgojnega osebja, v minulem šolskem letu naučili. Vse skupaj se je začelo z nastopom otroškega pevskega zbora Vrtca Manka Golarja, pod vodstvom mentorice Nuše Mencigar Matiš, in s klavirsko spremljavo Sabine Steyer Debeljak. Po pozdravnem nagovoru ravnateljice vrtca in gostov, na čelu s podžupanom Daividom Roškarjem, ter plesni predstavi otrok iz vseh enot vrtca, je sledila otvoritev motoričnega kotička - Drums Alive ter priprava časovne kapsule - želje za prihodnost. Seveda v nadaljevanju ni manjkalo ničesar, otroci so bili najbolj veseli različnih iger in animacij, ter seveda česa sladkega.

Že pred tem je ravnateljica vrtca, mag. Breda Forjanič, potem ko je pozdravila vse prisotne, otroke, starše, sodelavke in sodelavce, ter številne goste, ki so prišli na 30. Cicibanov dan vrtca, dejala kako je rdeča nit letošnje zaključne prireditve vrtca 30 let poimenovanja tega vrtca po pesniku, pisatelju, prosvetnem in kulturnem delavcu Manku Golarju, po katerem so vrtec poimenovali leta 1989. "Kdo je bil Manko Golar? Kot je zapisano v jubilejni publikaciji, ki je izšla ob 70. obletnici Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona lahko ugotovimo, da je bil mnoga leta organizator občinske zveze kulturno prosvetnih organizacij, eden glavnih organizatorjev občinskega mladinskega pevskega festivala, utemeljitelj branja za bralno značko v naši občini, dolgoletni občinski odbornik in podpredsednik občine, republiški poslanec in delegat v republiški skupščini. Bil je tudi ravnatelj nižje gimnazije v Gornji Radgoni vse do njene ukinitve, leta 1958, nato pa ravnatelj osnovne šole v Gornji Radgoni in Radencih vse do upokojitve", je med drugim dejala ravnateljica, ki je izrazila upanje, da je vrtec vseh trideset let s ponosom nosili njegovo ime in se ob tej priložnosti zahvaila tistim, ki so pred tridesetimi leti ta vrtec poimenovali.

Zasluga gre predvsem takratnemu pomočniku ravnatelja, Vinku Rousu, ki je bil idejni vodja in predlagatelj poimenovanja. Zahvala gre tudi družini Golar, ki je dala soglasje k poimenovanju in jim vsa ta leta stala ob strani in spremljala njihovo delo. "Zahvala pa tudi ustanoviteljici vrtca, Občini Gornja Radgona, njenemu županu in občinskim svetnicam in svetnikom, ki so nam omogočili, da ima danes, trideset let od poimenovanja, vrtec dobre prostorske in druge pogoje za uspešno in kakovostno delo in da si skupaj prizadevamo, da bi takšne zagotovili tudi tam, kjer so še priložnosti za izboljšanje. Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona je danes poznan in priznan v slovenskem prostoru in v tujini in prizadevali si bomo, da bo tako tudi ostalo", je dejala Breda Forjanič, ki je nagovor zaključila z besedami, da je cicibanov dan namenjen predvsem praznovanju, zato "naj namesto velikih besed govorijo otroci, njihova igra in ustvarjalnost".

Zahvala gre vsem, ki so jim med letom pomagali z različnimi donacijami, med njimi; Podjetju Odelo, Štefanu Časaru za donirana lesena skiroja otrokom enote vrtca Črešnjevci, Idi Potočnik za doniran material, ki so ga strokovne delavke uporabile pri izvedbi številnih likovnih dejavnosti otrok, vzgojiteljicama Tanji Krajnc in Hermini Holer in seveda otrokom v oddelku, ki so sodelovali v projektu Deluj EKO-Ohrani čebelo in smreko, kjer so s svojo aktivnostjo pridobili donatorska sredstva podjetij Hofer in Medex. Zahvalila se je županu občine Gornja Radgona, Stanislavu Rojku in njegovim sodelavcem za dobro, ažurno in kakovostno reševanje izzivov in vprašanj, s katerimi so se med letom srečevali; članicam in članom sveta zavoda in predsednici, Sabini Steyer Debeljak, za dobro sodelovanje in opravljeno delo; tudi svetu staršev in predsednici sveta, Janji Križan Sarjaš, za dobro sodelovanje v celem šolskem letu. Zahvala je namenjena tudi staršem, za dobro sodelovanje in pomoč pri vključevanju v različne vsebine in tematske sklope vrtca, kjer so se velikokrat izkazali kot odlični sodelavci. "Iskrena hvala tudi vsem staršem, ki se od vrtca poslavljate in boste svoje otroke vključili v OŠ. Hvala za zaupanje, ki ste ga izkazali z vključitvijo otrok v naš vrtec in verjamemo, da smo vaša pričakovanja izpolnili. Želimo vam veliko uspehov pri vzgoji vaših otrok, bodočim šolarjem pa veliko vedoželjnosti in novih znanj. Dragi starši, zaupajte jim, zmorejo in znajo veliko več, kot si mislimo odrasli in bodite ponosni na njihove dosežke; Hvala Petri Štirn Janota, za strokovni suport pri uvajanju pet-stopenjskega projektnega načrtovanja, vsem donatorjem, staršem, ki ste nam donirali različne materiale in vas morda danes nismo omenili. S skupnim delom smo dokazali, da zmoremo uresničevati vizijo vrtca: Skupni koraki vodijo k odličnosti. In nenazadnje - zahvala vsem mojim sodelavkam in sodelavce, za celoletno uspešno delo in tudi za to, da je danes vse pripravljeno in se naše druženje lahko začne. Vsem skupaj želim veliko brezskrbnih dopustniških dni. Danes pa dobro počutje in aktivno sodelovanje v programu letošnjega Cicibanovega dne", so še bile besede ravnateljice Forjaničeve.

Zaposleni v vrtcu, na čelu z ravnateljico, so bili veseli, da so se tudi letos zbrali na enem mestu vsi, ki so povezani v enovit zavod, ki sicer deluje na štirih lokacijah oz. v štirih enotah vrtca (v Gornji Radgoni, Črešnjevcih in Negovi). In tokratno skupno druženje je bila lepa priložnost, da so se skupaj igrali, telovadili, se zabavali in si izmenjali prijazne besede in nasmehe. Vrtec je lansko šolsko leto sodeloval v projektu Deluj eko ohrani čebelo in smreko. Prijavili so se na trajnostni natečaj in prejeli prvo denarno nagrado. Denar, ki so ga prejeli od podjetij Hofer in Medex so porabili za motorični kotiček z igrali, ki je hkrati začetek učne poti, ki poteka skozi park, naprej po nasipu reke Mure, skozi gozd do Lisjakove struge. Njihov namen je, da bi se na poti ustavili, opazovali, spoznavali in se skušali približati reki, drevesom, rastlinam in živalim. Prav omenjeni motorični kotiček, so tokrat slavnostno s prerezom traku, predali namenu.

Mnogi so se ob tej priložnosti spraševali, kaj je časovna kapsula, katero so na 30. cicibanovem dnevu pogosto omenjali? "Časovna kapsula je fizična kapsula, v kateri bomo shranili vaše vizije in želje glede življenja v letu 2035. Kapsulo bomo nato shranili na varno in jo znova odprli v letu 2035, ko bomo prejete vizije razstavili ob 100. obletnici vrtca in jih primerjali z resničnim stanjem", je dejala ravnateljica, ki je dodala: "Vizije so lahko karkoli. Lahko zapišete svoje želje glede vaše prihodnosti, prihodnosti vaših otrok ali celotne družbe. Lahko jih podpišete z imenom in priimkom, vzdevkom ali jih pustite anonimne. Vse vizije bomo shranili v fizično časovno kapsulo 2035".



Več v Kultura in izobraževanje