3. zadnje srečanje vodij timov Zdravih šol pomurske regije v šolskem letu 2018/2019

Srečanje je potekalo na Osnovni šoli Janeza Kuharja Razkrižje na Šafarskem

Prlekija-on.net, torek, 11. junij 2019 ob 18:00
Srečanje vodij timov Zdravih šol

Srečanje vodij timov Zdravih šol

Srečanje je potekalo v četrtek, 23. maja 2019, ob 10. uri na Osnovni šoli Janeza Kuharja Razkrižje na Šafarskem.

Prisotni so bili: vodji timov Zdravih šol Pomurja, regijska koordinatorica Zdravih šol ga. Cecilija Sušec s sodelavkama, predstojnica NIJZ OE Murska Sobota ga. Tatjana Kranjc Nikolić in kineziolog Mitja Dišič.

V prvem delu srečanja je v šolski avli prisotne pozdravila in nagovorila ravnateljica OŠ Razkrižje, ga. Anica Šimonka. V svojem govoru je pohvalila delo Zdravih šol in poudarila pozitivne učinke ter spremembe matične šole v okviru programa Zdrave šole. OŠ Razkrižje je v mrežo Zdravih šol vključena tretje leto. Nato nas je pozdravila tudi gospa Cecilija Sušec, ki je na kratko predstavila program zadnjega srečanja.

Sledila je predstavitev šole. Dva otroka, mama in babica so predstavili krajši prizorček Ftičekovo gostuvaje, ki je značilen običaj za kraje v občini Razkrižje. Prisotni so spoznali pomen pogačic in posebno govorico domačinov. Nato so učenci otroškega pevskega zbora zapeli zdravo himno: Mi smo zdrava šola in pesmico Videk, mladi folkloristi pa so odplesali venček domačih plesov.

Vodja razkriške Zdrave šole Petra Jerič je napovedala krajši prikaz dejavnosti v okviru programa Zdrave šole - izvajanje minut za zdravje, ki jih učenci od 1. do 9. razreda vsak dan redno izvajajo in tudi beležijo. Predstavili so se učenci od 1. do 5. razreda s svojo izbrano dejavnostjo (ljudski ples, plesne koreografije, umirjanje ob glasbi...).

Sledil je drugi del srečanja, kjer nas je najprej nagovorila predstojnica NIJZ OE Murska Sobota ga. Tatjana Kranjc Nikolić, ki je pohvalila delo in vzdušje Zdravih šol v Pomurju.

Nato nam je kineziolog Mitja Dišič v besedi, sliki in praksi predstavil temo Zdrava in lepa drža tudi v šoli.

Gospa Cecilija nam je s sodelavkami predstavila koncept za pripravo akcijskega načrta Zmanjševanje teže šolske torbe. Delo je potekalo v delavnicah ob aktivnem in prijetnem vzdušju.

Po končanih delavnicah je sledil krajši odmor z malico. Po malici smo se odpravili na pohod po zdravilni poti »Razkriški kot« s turističnim vodnikom g. Brankom Gašparičem. Ustavili smo se v prazgodovinski naselbini Gradišče na Šafarskem, kjer smo si ogledali krajši prikaz življenja ljudi izpred 5500 let. Po zanimivi predstavi smo nadaljevali pot do Ivanovega izvira. Pri Ivanovem izviru smo se še zadnjič okrepčali z vodo in nadaljevali pot do šole. Zaključili smo naše zadnje srečanje v tem šolskem letu.

Imeli smo krasen dan z lepim vremenom, dobro voljo, energijo in prijetnim vzdušjem. Vsak je s svojo pozitivno energijo prispeval k temu, da smo se imeli zelo lepo. Spet smo združili poučno z gibanjem in duševnim zdravjem.

Petra Jerič



Več v Kultura in izobraževanje