4. razstava Tatjane Mijatović pri Sveti Ani

Filip Matko, nedelja, 28. november 2010 ob 11:06
Sveta Ana

Sveta Ana

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, že drugo sezono poteka likovna delavnica za odrasle, ki jo vodi akademska slikarka, magistrica umetnosti, Saša Bezjak iz Gornje Radgone. Pred tem je ta delavnica potekala dve sezoni v Gornji Radgoni in vsa ta leta se je udeležuje tudi Tatjana Mijatović iz Radenec.

O tem pripoveduje voditeljica likovne delavnice: »Moja izkušnja mentorstva z Jano (Tatjano Mijatovič !) je fantastična. Take izkušnje oziroma takega napredka si pri svojem učencu želi vsak učitelj. To je največ, kar lahko dosežeš. Kajti Jani je postalo slikarstvo del njenega življenja. Brez tega več ne gre… Največ, kar pri slikanju lahko dosežeš, je to, da sliko premagaš. Jana je na začetku velikokrat obupana, a ker vztraja, nastane odlična slika. Velikokrat staro sliko, za katero meni, da je slaba, preslika in tako doseže čudovite efekte, ki so naključni, a ker se je on odločila za njih, naključnost izgubijo. Da pa nastanejo, je pomembna koncentracija. Tisti najlepši občutek, ko smo del slike, ko smo noter, ko se ne zavedamo, da slikamo, ko ni časa, ko ne vemo, če je minilo pet minut ali ena ura in ko nastanejo odlični rezultati… Čeprav nima formalne slikarske izobrazbe, a je borka, se čez deset let spet vidimo, in ne boste verjeli, takrat bo Jana še bolj prepoznavna in bolj pomembna…«

Tako je na prvi pomladni dan letos (21. marca) v DOSOR-ju potekala otvoritev prve povsem samostojne razstave likovnih del slikarke Tatjane Mijatovič, 47-letne gimnazijske maturantke in turistične delavke. Po dobrem mesecu dni je za še en mesec svoja dela razstavila v Domu za starejše v Gornji Radgoni. Ker se je udeležila likovne kolonije v Methansovi hiši na Zgornjem Dražen vrhu, je tam pripravila svojo tretjo samostojno razstavo avgusta in septembra letos. Naslovila jo je »Podzavest«. V dneh od 14. do 17. oktobra je bila izpeljana v Methansovi hiši na Zgornjem Dražen vrhu letošnja 2. Martinova kolonija – Sveta Ana 2010, ki jo je organiziral Danijel Ferlinc Dany. Te kolonije se je uspešno udeležila tudi Tatjana Mijatović in prišlo je do dogovora, da pripravi samostojno razstavo tudi pri Sveti Ani.

To se je zgodilo v soboto, 27. novembra, ko je 4. samostojno razstavo Tatjane Mijatović v občinski avli odprl predsednik Turističnega društva Sveta Ana Feliks Berič. Pred tem je v spremljajočem kulturnem programu nastopil pevski zbor Slovenjegoriški glasovi pod vodstvom Alojza Peserla. Prireditev je povezovala Lili Uroševič.

Razstava slikarskih del Tatjane Mijatović bo v avli Občine Sveta Ana na ogled do konca januarja 2011.


Več v Kultura in izobraževanje