Na osrednji slovesnosti ob 21. občinskem prazniku Občine Razkrižje podelili priznanja

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Drago Ribaš, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. julij 2019 ob 20:47
21. občinski praznik Občine Razkrižje

21. občinski praznik Občine Razkrižje

V petek, 28. junija, je v Občini Razkrižje potekala osrednja slovesnost ob 21. občinskem prazniku. Dogodek je kot po tradiciji potekal v soorganizaciji Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje, Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer.

Že prvo leto svojega delovanja je v letu 1999 občinski svet občine določil občinski praznik, ki temelji na srčni, enotni in pogumni obrambi slovenske samostojnosti in neodvisnosti v osamosvojitveni vojni 1991. Zlasti v dneh 28. junija in 2. julija so ozemlje Republike Slovenije uspešno branili pripadniki takratne Teritorialne obrambe, slovenske policije in občani. Tudi ti kraji so za osamosvojitev Slovenije dali velik prispevek. Na podlagi referendumske odločitve občank in občanov Občine Razkrižje in postopka na državni ravni je v letu 1998 bila ustanovljena Občina Razkrižje. Uradni datum, ko je bila konstitutivna seja občinskega sveta in potrjeni mandati izvoljenega župana ter članic in članov občinskega sveta, je 12. december 1998, za občinski praznik pa določen dan, 28. junij.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Drago Ribaš, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje. Zbrane je nagovoril tudi domači župan Stanko Ivanušič, ki je na kratko orisal, kaj pomembnega se je v občini dogajalo od prejšnjega občinskega praznika do danes. Od pomembnejših gostov, so se dogodka udeležili še: županja sosednje občine Črenšovci Vera Markoja, župan sosednje hrvaške občine Štrigova, Stanislav Rebernik, ravnateljica Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje Anica Šimonka, župnik župnije Razkrižje msgr. Franc Režonja, članice in člani Občinskega sveta Občine Razkrižje in drugi.

V kulturnem programu so sodelovali učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje, pod vodstvom mentoric, učiteljic Bojane Pergar Stolnik in Petre Jerič, ki so predstavili prispevke, s katerimi so sodelovali na literarnem natečaju domoljubnih in veteranskih organizacij z naslovom Spominska obeležja pripovedujejo ter na natečaju, ki ga je organiziralo Naravoslovno društvo Naša zemlja z naslovom »Moja domovina: Moja občina ali te poznam?« Namen natečaja je bil vzpodbuditi mladino k poznavanju, k razmišljanju, kako pomemben je kraj, v katerem živijo. V sklopu natečaja so predstavili zgodbe o nastanku imen krajev v občini.

Za popestritev programa je poskrbel OMPZ band.

Ob 21. občinskem prazniku so bila podeljena: tri županova priznanja, ena zahvalna listina in eno občinsko priznanje. Županovo priznanje so prejeli: Eva Mulec iz Koprive 13b, za doseženo prvo mesto na državnem ekipnem šolskem tekmovanju v krosu; David Mulec iz Koprive 13b za nadpovprečne rezultate na državnih ekipnih šolskih tekmovanjih v krosu ter Nikola Novak iz Gibine 30, kot perspektivni mlad nogometaš.

Zahvalna listina je bila podeljena Folklorni skupini KUD Razkrižje za 40. letno aktivno delovanje.

Občinsko priznanje ob 21. občinskem prazniku Občine Razkrižje je prejel Paul Terence Wadkin iz Razkrižja 30 za obnovitev Slomškovega mlina in popestritev turistične ponudbe v občini.

Ob zaključku uradnega dela je splet razkriških plesov zaplesala Folklorna skupina KUD Razkrižje, ki deluje pod vodstvom Marka Žižka. Predstavniki vseh treh veteranskih združenj in predstavnik Občine Razkrižje pa so kot vsako leto k trem obeležjem osamosvojitvene vojne, položili vence.



Več v Kultura in izobraževanje