Opazovali smo lahko delni lunin mrk

To je bil drugi in tudi zadnji letošnji mrk, ki je bil viden iz Slovenije

Prlekija-on.net, sreda, 17. julij 2019 ob 11:57
Delni lunin mrk

Delni lunin mrk

Sinoči smo v Sloveniji lahko opazovali lunin mrk, ki je bil viden po Evropi, Afriki, Južni Ameriki, Aziji in Avstraliji. To je bil drugi in tudi zadnji letošnji mrk, ki je bil viden iz Slovenije. Lunin mrk sicer nastane, ko Luna ob ščipu zaide v Zemljino senco, takrat so Sonce, Luna in Zemlja skoraj poravnani, Zemlja pa je na sredini. Tokratni mrk je bil delni, popolni lunin mrk, ko celotno Luno zakrije Zemljina senca, pa je pri nas bil viden januarja.

Prva faza, polsenčni mrk, ki s prostim očesom ni bila vidna, je nastopila kmalu po vzhodu lune. Luna je nato okrog 22. ure začela drseti v Zemljino senco, vrhunec mrka pa je nastopil okoli 23.30 ure, ko sta bili v Zemljini senci dve tretjini Lune, nato pa je Luna začela izstopati iz sence. Konec delnega mrka je bilo okrog enih ponoči.

Prihodnje leto bomo iz Slovenije lahko opazovali dva lunina mrka, prvega 10. januarja, drugega pa 5. junija.Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Narava

Luna skozi oblake vidna kot obraz

Na večernem nebu se je prikazal obraz

petek, 11. oktober 2019 ob 20:18
Podrto drevo v Ljutomeru

Gasilci odstranjevali drevesa

petek, 11. oktober 2019 ob 19:13
Jožica in Bojan sta upravičeno ponosna na svojo jedilno bučo, foto: Ludvik Kramberger

Jožici in Bojanu je zrasla jedilna buča velikanka

torek, 8. oktober 2019 ob 08:27