V delovni nesreči umrl vrhunski slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar Davo Karničar

Od leta 1980 je opravil preko tisoč alpinističnih tur, presmučal je velike alpske stene tako v Sloveniji, kakor v tujini, leta 2000 pa je kot prvi Zemljan smučal z vrha Everesta

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. september 2019 ob 19:23
Davo Karničar

Davo Karničar

Po poročanju TV Slovenija se je pri delovni gozdarski nesreči v domačem Jezerskem smrtno ponesrečil vrhunski slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar Davo Karničar, ki je med številnimi svojimi podvigi, leta 2000 smučal z vrha Everesta.

Karničar je bil ponos Jezerskega in vse Slovenije, ki se je že kot mladenič zapisal gorništvu in alpinizmu, ob tem pa je bil tudi odličen alpski smučar. Od leta 1980 je opravil preko tisoč alpinističnih tur, presmučal je velike alpske stene tako v Sloveniji (Triglav, Jalovec, Špik) kakor tudi v tujini (1994 severovzhodno steno Eigerja, in vzhodno steno Matterhorna). Leta 1995 je z bratom Drejcem prvi smučal z Anapurne (8091 mnm), leta 2000 pa je vso svoje znanje in bogate izkušnje, ki si jih je nabiral po domačih gorah, unovčil v velikem podvigu, kjer se je kot prvi Zemljan spustil z najvišje gore na svetu, z vrha Everesta.

Svoj opus je s projektom 7 Summits (7 vrhov) zaokrožil ob smučanju z najvišjih vrhov vseh celin, v zadnjih letih pa se je želel spustiti s smučmi še z vrha K2, a so ga ustavile poškodba hrbta in neprimerne razmere na gori.

Pred leti smo predstavili tudi reportažo iz turnega smučanja na Jezerskem z Davom Karničarjem.

 Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Črna kronika

Posredujejo gasilci

Zagorelo na deponiji v Lenartu

nedelja, 20. oktober 2019 ob 19:22
Romanu Leljaku je neznanec prerezal gume

Županu na vozilu povzročili za 1.200 evrov škode

nedelja, 20. oktober 2019 ob 11:25
Posredovali so gasilci

Traktor pod seboj stisnil voznika

nedelja, 20. oktober 2019 ob 11:121