Spar doniral 20.000 evrov šolskim knjižnicam, med njimi so OŠ Kapela, Križevci, Veržej in Miklavž pri Ormožu

Te šole so bile izbrane zato, ker v okoljih, kjer delujejo, učencem le šolska knjižnica omogoča dostop do knjige

Prlekija-on.net, torek, 17. september 2019 ob 15:10
Prejemniki donacije Spar Slovenija

Prejemniki donacije Spar Slovenija

Ob zaključku akcije Pižama & mleko je podjetje SPAR Slovenija 16 šolskim knjižnicam namenilo donacijo v skupni višini 20.000 evrov. S podarjenimi sredstvi bodo izbrane šole, ki delujejo zunaj urbanih središč, obogatile police svojih knjižnic in tako učencem omogočile dostop do širšega izbora kakovostne otroške in mladinske literature.

V podjetju SPAR Slovenija so v sodelovanju s priljubljenim mladinskim pisateljem Boštjanom Gorencem - Pižamo zasnovali poseben projekt, namenjen dolgoročni spodbudi bralne kulture. Na trgovske police so spomladi postavili pravljice, natisnjene na embalaži trajnega mleka, ki so ljudi prek izdelka, s katerim se dnevno srečujejo, spomnile in navdušile za branje.

»Bralna kultura potrebuje spodbudo. Poleg besed pa potrebujemo tudi dejanja. Zato smo se ob zaključku odlično sprejete akcije odločili za donacijo, namenjeno tistim slovenskim šolskim knjižnicam, ki delujejo v odročnih krajih in so zaradi majhnosti in oddaljenosti pogosto prikrajšane,« je ob podelitvi donacije povedala Janja Štular, vodja marketinga v podjetju Spar Slovenija.

V izbranih šolah le šolska knjižnica omogoča dostop do knjige

Med prejemniki denarne donacije so osnovna šola Vinica, Stari trg ob Kolpi, Fara, Kapela, Križevci, Veržej, Miklavž pri Ormožu, Istrskega odreda Gračišče, Rudija Mahniča - Brkinca Pregarje in Raka ter podružnične šole Osilnica, Adlešiči, Griblje, Kočevska Reka, Puconci in Ambrus. Te šole so bile izbrane zato, ker v okoljih, kjer delujejo, učencem le šolska knjižnica omogoča dostop do knjige. V teh krajih (in vsaj še 10 km okoli njih) ni splošnih knjižnic in ni knjigarn, prav tako tam ni postajališča bibliobusa. Gre za majhne šole, katerih število učencev se giblje od 5 na Podružnični šoli v Osilnici (OŠ Fara) do 295 na OŠ Križevci. Največ, kar 7 obdarjenih šol, je v dolini Kolpe, 4 v Pomurju, 2 na Obalno-kraškem območju ter po 1 na Osrednjeslovenskem, Spodnje-podravskem in Dolenjskem.

»Vsem učencem želimo zagotoviti enake pogoje za šolanje, ne glede na to, v katerem delu Slovenije živijo ali kakšen je njihov socialni status. Zato moramo biti še posebej pozorni na šolske knjižnice, ki delujejo na podeželju, zunaj mestnih središč z razvito infrastrukturo,« je povedala državna sekretarka Martina Vuk, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer so, v sodelovanju s Centrom za razvoj knjižnic Narodne in univerzitetne knjižnice, pripravili izbor knjižnic, ki so prejele donacijo.

»Skoraj 75 % vseh knjižnic v Sloveniji predstavljajo šolske knjižnice. Te otrokom in mladostnikom omogočajo najlažji dostop do kakovostne knjige: so brezplačne, delujejo v prostorih šole ter predstavljajo močen steber razvoja bralne kulture ter funkcionalne pismenosti,« je povedala dr. Eva Kodrič-Dačić, bibliotekarska svetnica iz Centra za razvoj knjižnic Narodne in univerzitetne knjižnice.

»Šolska knjižnica mi je v otroštvu pomenila varno zavetje, kjer sem lahko po mili volji brskal po knjigah in iskal tiste, ki so me nagovarjale. Brez nje bi bila moja bralna zgodovina občutno revnejša. Otroci in mladi tudi danes radi zahajajo v šolske knjižnice in berejo, še posebej, če tam najdejo literaturo, ki jim je blizu,« je povedal Boštjan Gorenc - Pižama.

»Donacija je za našo šolo več kot dobrodošla. Kot šola smo namreč kar odmaknjeni od središča Slovenije in sredstva za nabavo knjižničnega gradiva niso visoka. Živimo v času, ko je znanje zelo pomembno in je izobraževanje tisto, ki ga dviga in nadgrajuje. Zato bomo Sparovo donacijo uporabili za nakup knjižničnega gradiva, tako leposlovja kot strokovnega gradiva, za naše učence, ki se morajo sicer do splošne knjižnice voziti več kot 20 kilometrov. Pravijo, da se svet odpira tistim, ki berejo. Hvala, ker nam pri tem pomagate,« je o donaciji povedala Barbara Stuhne Vuk, knjižničarka v OŠ Vinica.

V OŠ Miklavž pri Ormožu donacije izjemno veseli

Fleur Tkalčec, knjižničarka v OŠ Miklavž pri Ormožu, pa dodaja: »Da je bila ravno naša šolska knjižnica med izbranimi za donacijo, nas je izjemno razveselilo. Dobili smo čudovito priložnost, da zbirko naše knjižnice dopolnimo z najkakovostnejšimi naslovi otroške in mladinske literature, kar smo si že dolgo želeli. Prepričani smo, da bomo s tako obogateno ponudbo gradiv lahko še uspešnejši pri uresničevanju poslanstva šolske knjižnice, za kar se iskreno zahvaljujemo donatorju - podjetju SPAR Slovenija, pa tudi Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in Centru za razvoj knjižnic NUK, ki sta našo šolsko knjižnico izbrala



Več v Kultura in izobraževanje