Voščilnice, ki osvajajo nagrade po vsem svetu

Večina njenih voščilnic je med TOP 3 izbranimi na posameznih izzivih, osvojenih prvih mest niti ne šteje več

Aleksandra Papež, ponedeljek, 23. september 2019 ob 14:00
Valerijine voščilnice

Valerijine voščilnice

Valerija Jakolič iz Ločiča v Trnovski vasi se že več let s svojimi izdelki, predvsem voščilnicami, udeležuje spletnih ustvarjalnih izzivov. Večina njenih voščilnic je med TOP 3 izbranimi na posameznih izzivih, osvojenih prvih mest niti ne šteje več, saj zanjo šteje ustvarjanje samo.

Valerija izdeluje voščilnice vseh oblik in vrst, vedno nove ideje ji predstavljajo izziv. »Zadnja leta se z voščilnicami udeležujem domačih in tujih ustvarjalnih izzivov. Ne vem kolikokrat sem bila nagrajena, niti ne sodelujem s tem namenom. Zame je ustvarjanje kakor hrana, sladica za dušo.« Najbolj se razveseli izdelkov za ustvarjanje, ki jih velikokrat prejmejo dobro uvrščeni sodelujoči v izzivih.

Mož je prvi opazil Valerijino kreativnost. Leta 2014 je tako na njegovo pobudo pričela pisati ustvarjalni blog Moje veselje, preko katerega sledilce obvešča o svojih izdelkih, novih načinih ustvarjanja ter predstavlja številne ideje za ustvarjanje.

»Dosežki na izzivih mi dajo še več energije in volje za ustvarjanje. Ko gredo otroci spat, ne razmišljam, ideje, ki so se v moji glavi spletle tekom dneva, se zlijejo na mizo. Pa tudi sicer sem preko sodelovanj na izzivih spoznala ustvarjalke s celega sveta, preko spleta seveda in z nekaterimi razvila pravo virtualno prijateljstvo.« pove z nasmehom. Ob posebnih priložnostih in praznikih pa se posebej razveseli pisem s tujimi žigi v družinskem nabiralniku. Ob poroki so čestitke prihajale s cele Evrope.

Leja in Nives, hčerki, osnovnošolki, po maminem dobrem zgledu veliko ustvarjata in barvata. »V otroštvu sem tudi sama nenehno kaj barvala, motive iz pobarvank sem večkrat preslikala in jih vedno znova barvala. Odkar pomnim pa sem ob praznikih za domače izdelala praznične voščilnice s pomočjo kolaž papirja, ki ga je bilo na moji pisalni mizi zmeraj toliko, da za kaj drugega niti ni bilo prostora.« doda Valerija, ki z veseljem spodbuja dekleti pri ustvarjanju. Leja in Nives pa sta posebej navdušeni, ko mamo učiteljice povabijo v šolo, k vodenju ustvarjalnih delavnic. Najmlajši, Tim, pa jim pomaga s prepevanjem svojih najljubših otroških pesmi.

Valerija svoj ustvarjalni čut prenaša na vse ravni življenja, tudi v kuhinjo, saj rada peče torte za domača praznovanja, kekse in pecivo. Za svojo poroko je sama oblikovala in izdelala vabila, naprsne šopke in zahvale.

»Največji čar ustvarjanja zame je odmik od aktualnih trendov in masovne proizvodnje - pri ročnih delih ni istih izdelkov, so samo zelo podobni. Meni posebej ljub je slog "več je več", saj svoje izdelke rada okrasim.« Mož Boštjan je njen največji podpornik, ki jo večkrat preseneti s kakšnim pripomočkom za ustvarjanje, pa tudi kritik, saj rad pogleda, kaj je ustvarila in poda dobronamerno mnenje. Valeriji so posebej ljube nežno pastelne barve ter papirji, vseh vrst, debelin, tekstur in vzorcev.

»Ustvarjalnost je brezmejna, neskončna, nikoli je ne bo zmanjkalo. Ustvarjajte, karkoli, na način, ki vam je ljub, to krepi um, hkrati pa vzbuja notranje zadovoljstvo in mir.« našim bralcem sporoča Valerija.

Foto: Valerija Pukšič



Več v Zanimivosti