V Moravcih v Slovenskih goricah odprli tretje zeleno okno

Z otvoritvijo okna obeležili Svetovni dan turizma, ki je letos potekal pod geslom Turizem in delovna mesta - boljša prihodnost za vse

Branko Košti, nedelja, 29. september 2019 ob 08:52
Odprtje zelenega okna v Moravcih

Odprtje zelenega okna v Moravcih

Letošnji svetovni dan turizma, ki je potekal pod geslom Turizem in delovna mesta – boljša prihodnost za vse, so posebej slovesno zaznamovali v Moravcih v Slovenskih goricah, točneje, na najvišji točki občine Ljutomer v Moravskem vrhu, kateri leži na 325-ih metrih nadmorske višine.

V brajdi, kjer ob modri frankinji, potomki najstarejše vinske trte z mariborskega Lenta, rastejo še ranina, zeleni silvanec, ranfol, žametovka, modra portugalka in šipon, je bilo odprto tretje zeleno okno v občini Ljutomer. Skozi okno se odpira čudovit pogled na Pohorje, Cerkvenjak, Sveti Jurij, Staro Goro, Kapelo, pa preko Mure na Goričko s prekmurskim »Triglavom« Sotinskim bregom, ob dobri vidljivosti pa tudi daleč čez državno mejo v Avstrijo in na Madžarsko. Mimo okna, ki stoji v neposredni bližini Gostišča Žinko, vodita tudi Vinsko turistična cesta št. 13 in Grossmannova kolesarska pot.

Projekt Zeleno okno, katerega namen je na nevsiljiv način turiste in domačine opozarjati na lepote naših krajev, pod okriljem Občinske turistične zveze Ljutomer poteka tri leta. Prvo leto je bilo zelena okno postavljeno na Jeruzalemu, lani pa v Cezanjevcih. Za letošnjo postavitev so svoje moči z OTZ Ljutomer združili Društvo vinogradnikov Mala Nedelja in Turistično društvo Mala Nedelja - Radoslavci. 
Zbranim domačinom in predstavnikom turističnih društev, vključenih v TZ Ljutomer, so na odprtju, v petek, 27. septembra, spregovorili županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, predsednica TZ Ljutomer Marija Gaube, predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek, katerim se je pri uradnem odprtju zelenega okna pridružila še Vinska kraljica DV Mala Nedelja Martina X Daniella Kosi. Županja se je s priložnostnimi darili zahvalila DV Mala Nedelja, TD Mala Nedelja – Radoslavci ter Antonu in Ireni Žinko za postavitev okna na njunem zemljišču.

Za kulturni program so tudi tokrat poskrbeli mladi folklorniki otroške FS Pürgaška deca, pevke ljudskih pesmi Soside in Ludvik Rudolf, vsi člani KD Anton Krempl.

Ob robu odprtja zelenega okna je županja mag. Olga Karba o projektu Zeleno okno in viziji turizma v občini, za medije povedala: »To so majhni koraki, ki jih delajo naša turistična društva v okviru Turistične zveze Ljutomer v smeri, da res delamo na prepoznavnosti naše čudovite občine. Tukaj skozi zeleno okno se vidijo čudovite gorice, čudoviti kraji in res je to za nas izjemnega pomena, kajti to med turisti izredno lepo sprejeto. Radi se fotografirajo, radi objavljajo to na svetovnem spletu in to privabi marsikaterega turista iz številnih držav. Zato se tudi v občini Ljutomer povečuje število nočitev oziroma število obiska. Seveda pa je sedaj vprašanje, kje je tista meja, da bomo ohranili kvaliteto našega bivanja in sprejeli tiste goste, ki si jih tukaj želimo, da jim res pokažemo, se jim posvetimo, tisto, kar imamo v sebi – to je srčnost, naše vrednote, naše lepote, to, da živimo res v čudoviti deželi. Mislim, da masovni turizem ni preveč zaželjen, kajti želimo, da naši ljudje ohranijo kvaliteto bivanja, seveda pa je potrebno po drugi strani gledati tudi na naše izjemne turistične ponudnike, od Bioterm pri Mali Nedelji do vseh ostalih, ki se tudi trudijo prikazati našo kulinariko, naše specialitete, kar bomo seveda z velikim veseljem v naši občini povezali v turistično zadrugo, kajti lokalna skupnost je hvaležna za njihovo angažiranje in jim seveda pri prodaji in promociji želimo pomagati v okviru te zadruge. Zelo me je razveselila predsednica občinske turistične zveze, kjer so zelo aktivni, ko mi je povedala, da imajo že tri lokacije, za naslednja tri leta že dogovorjeno, kje bodo postavili zelena okna, kar je zelo vzpodbudno, torej idej ne bo zmanjkalo«.



Več v Kultura in izobraževanje