Ko vzame »frajtonarico« v roke, slepote ni opaziti

Miran Vogrinec je slep, a je to med igranjem »frajtonarice« težko opaziti, saj svojo »glasbeno ljubico« objame samozavestno in sigurno

Aleksandra Papež, nedelja, 29. september 2019 ob 19:281
Miran Vogrinec

Miran Vogrinec

Miran Vogrinec iz Zgornjega Partinja v Občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah je slep, a je to med igranjem »frajtonarice« težko opaziti, saj svojo »glasbeno ljubico« objame samozavestno in sigurno. Predvsem pa z veseljem! »Veselje je treba imeti! Potem gre vse.« pravi Miran, ki jih šteje nekaj čez 50 let.

Miran se udeležuje številnih tekmovanj in srečanj harmonikarjev. Štirikrat je osvojil prvo mesto v svoji kategoriji na tekmovanju v igranju diatonične harmonike na Ruški koči. Zlata harmonika Ljubečne pa je Miranovo bogato zbirko plaket, priznanj in pokalov dopolnila s šestimi srebrnimi in eno bronasto plaketo za dosežen rezultat posameznika v svoji kategoriji. Skupinsko je na istem tekmovanju trikrat dosegel zlato priznanje. Leta 2013 pa je osvojil nagrado občinstva.

Miranovi dosežki bi bili v ponos vsakemu harmonikarju. A Miran, zaradi prometne nesreče pred več kot 20 leti, ne vidi, zato so njegovi rezultati izjemni.

»Pred 15 leti sem prvič v roke vzel »frajtonarico« in pričel z učenjem pri učitelju ter izdelovalcu harmonik Zlatku Mundi. Nadaljeval sem pri Tinetu Lesjaku, zadnja štiri leta pa je moj mentor Siniša Čeh, ki je zelo natančen učitelj, tako doma pri vadenju nimam nobenih težav, pa tudi sicer me spodbuja na tekmovanjih in podpira. To mi veliko pomeni

»Ni bilo vedno lahko, a očitno mi je bil dan dober sluh in tudi posluh.« doda Miran. Trenutno najraje igra skladbo Franca Delčnjaka Spomin s hribov, hkrati pa se že pripravlja na tekmovanja, ki so pred njim. »Tekmovanja znajo biti precej naporna. Zahtevajo zbranost in prisotnost ves dan. A se sedaj tekmovalci med seboj že poznamo in čas hitro mine v dobri družbi.« razloži Vogrinec, ki sotekmovalce gotovo zabava tudi s svojimi šalami, za katere se zdi, da jih nikoli ne zmanjka.

V načrtu pa ima tudi še nekaj srečanj - v Vuhredu bo to jesen zaigral z ljudskimi godci, v Spodnjih Ivanjcih se obeta srečanje »frajtonarjev«, v Trnovski vasi pa bo s Harmonikarskim orkestrom Siniše Čeha zaigral ob občinskem prazniku.

Poleg podpore in pomoči partnerke Marije, spodbudah mentorja, njegovo samozavest krepijo tudi posamezniki, ki ga prosijo za pomoč pri igranju. Pred kratkim je nekaj pesmi tako za razvedrilo pokazal 9-letniku iz svoje vasi.

Foto: Carmen Onišak (1, 2, 3) in osebni arhiv (4)



Več v Zanimivosti