Spreminja se zgornja meja limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami

Odslej bomo brez PIN številke brezstično lahko plačevali do 25 evrov

Prlekija-on.net, petek, 18. oktober 2019 ob 08:03
Brez PIN številke bomo brezstično lahko plačevali do 25 evrov, foto: TheDigitalWay/Pixabay

Brez PIN številke bomo brezstično lahko plačevali do 25 evrov, foto: TheDigitalWay/Pixabay

Plačevanje z brezstičnimi karticami bo odslej še hitrejše in enostavnejše. Z 18. oktobrom se namreč spreminja zgornja meja limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami Maestro, Mastercard in Visa, in sicer iz trenutnih 15 na 25 evrov.

Na POS terminalu na prodajnem mestu tako ne bo več treba vnesti PIN številke za plačilo do vključno 24,99 evra. Bo pa vnos PIN številke po novem potreben za potrjevanje brezstičnih plačil nad 25 evrov (oziroma izjemoma za brezstična plačila pod 25 evrov, kadar bo takšna zahteva POS terminala).

Poskrbljeno za varnost pri plačevanju z brezstičnimi karticami

Kljub enostavnemu plačevanju nepooblaščeno skeniranje podatkov s kartice namreč ni mogoče. Prenos podatkov med brezstično kartico in terminalom POS je ustrezno kodiran s t. i. dinamičnimi kriptogrami, ki so edinstveni za vsako posamezno transakcijo. Poleg tega se je treba pri plačevanju s kartico terminalu POS približati na manj kot 2 centimetra.

Brezstična kartica ne deluje v primeru, če čitalnik zazna neposredno prisotnost še ene brezstične kartice - na primer Urbane ali kartice za evidentiranje na delovnem mestu. Takrat je treba kartico vzeti iz denarnice in jo približati terminalu POS.

Po seriji več zaporednih brezstičnih transakcij je naslednja tovrstna transakcija zavrnjena, kartico pa je treba uporabiti z vstavljanjem v terminal POS in uporabo številke PIN. Za primer, v NLB je skupni znesek predhodnih brezstičnih plačil brez PIN-a določen pri 50 evrih.