Umetniki ustvarjali na 25. Slikarski koloniji Primož Trubar Moravske Toplice

Letos je v okviru enotedenske kolonije, ki se je odvijala med 13. in 20. oktobrom 2019, ustvarjalo osem akademsko izobraženih umetnikov

Prlekija-on.net, nedelja, 20. oktober 2019 ob 17:12
25. Slikarska kolonija Primož Trubar Moravske Toplice

25. Slikarska kolonija Primož Trubar Moravske Toplice

V 25. Slikarski koloniji Primož Trubar, ki se je odvijala v kletnih prostorih cerkvenega doma Evangeličanske Cerkve v Moravskih Toplicah, se je na povabilo umetniškega vodja akad. slikarja Nikolaja Beera zbralo 8 uveljavljenih sodobnih likovnih umetnikov.

Organizatorji vsakoletne kolonije so Slovensko protestantsko društvo (SPD) Primož Trubar, Občina Moravske Toplice in Evangeličanska cerkvena Občina (ECO) Moravske Toplice. Od samega začetka slikarske kolonije in tudi letos, je vodja kolonije Nikolaj Beer, akademski slikar.

Letos je v okviru enotedenske kolonije, ki se je odvijala med 13. in 20. oktobrom 2019, ustvarjalo naslednjih osem akademsko izobraženih umetnikov: Nikolaj Beer (umetniški vodja), Igor Banfi, Herman Gvardjančič, Milena Gregorčič, Veljko Toman, Viktor Šest, Apolonija Simon, Rudi Benetik (zamejski Slovenec v Avstriji).

Predstavniki medijev so se z zainteresirano javnostjo umetnikom pri ustvarjanju lahko pridružili v sredo dopoldan, ko so umetniki odprli vrata »svojih ateljejev«.

Na vprašanje, kako je ustvarjati v Moravskih Toplicah, so mnenja slikarjev zelo enotna, saj navajajo, da se v vsakoletni koloniji v Moravskih Toplicah počutijo zares prijetno. Slednje je, kot navajajo, nenazadnje tudi tesno povezano z njihovim ustvarjanjem, s katerim svojim zanamcem zapuščajo posebno sporočilo, in je pomembno, kakšno je to sporočilo.

Vse ustvarjalce na svojevrsten in poseben način navdušuje tudi Prekmurje.

Slikarska dela, nastala v dosedanjih kolonijah, so bila razstavljena v številnih inštitucijah, med drugim v Splošni bolnišnici Murska Sobota, v sejni sobi Občine Moravske Toplice in drugod.

Razstava del, nastalih v letošnji koloniji, bo potekala 2. decembra 2019 ob 17. uri v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti. Toplo vabljeni, da jo obiščete.

Retrospektiva vseh slikarskih del, nastalih v dosedanjih 25 letih, pa bo leta 2021 z razstavo v Galeriji Murska Sobota.

Geza Erniša, predsednik podružnice SPD v Murski Soboti, sicer tudi evangeličanski častni škof in predstavnik ECO Moravske Toplice, ter župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač s sodelavci so zaslužni, da izvedba kolonije nemoteno poteka v takem obsegu in s tako umetniško vrednostjo ravno v Moravskih Toplicah.