Razstava fotografij dogodkov v letih 1990 in 1991

Veterani z razstavo počastili Dan samostojnosti

Branko Košti, nedelja, 26. december 2010 ob 20:54
Veterani vojne za Slovenijo

Veterani vojne za Slovenijo

Območno združenje vojnih veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer je v počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti v hotelu Bioterme pri Mali Nedelji postavilo razstavo fotografij prelomnih dogodkov ob osamosvajanju Slovenije v letih 1990 in 1991. Razstavo z naslovom Občina Ljutomer v boju za samostojno Slovenijo so pripravili člani Območnega združenja Alojz Novak, Alojz Filipič, Miloš Vrbančič in Marko Milič.
Razstava je bila pripravljena tudi s pomočjo Centra za vojaškozgodovinsko dejavnost SV.

Na fotografijah so dokumentirani dogodki od znamenitega ukaza o predaji orožja TO v skladišča JLA, formiranje Maneverske strukture narodne zaščite, bojnega delovanja in drugih aktivnosti v času agresije na Slovenijo, dopolnjujejo pa jo tudi seznami pripadnikov TO, kateri so za svoje zasluge prejeli različna priznanja. Poleg dogodkov v takratni občini Ljutomer, so prikazani spopadi v občinah Gornja Radgona in Ormož, v katerih so sodelovali ljutomerski teritorialci.

Ob prisotnosti članov združenja, županje Občine Ljutomer mag. Olge Karba in zunanjega sodelavca Bioterm Tomislava Nemca, je razstavo odprl sekretar združenja Marko Milič. V nagovoru je na kratko povzel dogodke pred dvajsetimi leti in povdaril pomen ohranjanja spomina in dokumentov tedanjega časa. Županja, mag. Olga Karba, je pohvalila pogum in odločnost pripadnikov in se jim zahvalila za veliko tveganje, kateremu so se v tistem negotovem času izpostavili. Tomislav Nemec se je v imenu Bioterm zahvalil organizatorjem za odločitev, da razstavo pripravijo v njihovem hotelu, saj se bodo gostje lahko podrobneje seznanili z dogodki v teh krajih med osamosvajanjem Slovenije.


Več v Kultura in izobraževanje