Mineva 20 let od legendarnega gola in prve uvrstitve Slovenije na veliko tekmovanje

Le kdo se ne spomni nepozabnega gola Mileta Ačimovića iz sredine igrišče v Ljubljani in gola Mirana Pavlina v zasneženem Kijevu?

Prlekija-on.net, nedelja, 17. november 2019 ob 17:48
Nepozaben trenutek v Kijevu

Nepozaben trenutek v Kijevu

17. novembra 1999, torej pred natanko 20. leti, je slovenska nogometna reprezentanca v Kijevu poskrbela za nogometno evforijo v Sloveniji, saj se je prvič uvrstila na veliko tekmovanje. Takrat so se nogometaši pod vodstvom Srečka Katanca z zmago nad Ukrajino uvrstili na evropsko prvenstvo. Reprezentanca je v kvalifikacijski skupini zbrali 17 točk in osvojili drugo mesto za Norveško ter nato zaigrala v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini.

Štiri dni pred dvobojem v ukrajinski prestolnici je bil na sporedu prvi obračun v Ljubljani. Takrat so Ukrajinci povedli v 33. minuti, ko je takratni ukrajinski zvezdnik Andrej Ševčenko z mojstrskim udarcem z roba kazenskega prostora popeljal goste v vodstvo. V drugem polčasu pa je nato sledil preobrat, ko je najprej v 53. minuti zadel naš najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance Zlatko Zahovič.

Pol ure pozneje pa je sledil eden najbolj nepozabnih in spektakularnih zadetkov v zgodovini slovenske reprezentance. Mile Ačimović je takrat s sredine igrišča kaznoval napako vratarja Aleksandra Šovkovskega in zadel za zmago ter nepopisno veselje sredi Ljubljane.

Sledila je povratna tekma v zasneženem Kijevu, kjer je prav tako povedal Ukrajina, ko je zadel še en njihov zvezdnik Sergej Rebrov. Zadel je iz enajstmetrovke. V 76. minuti pa je nato po prostem strelu Zahoviča in odbiti žogi mrežo zatresel Miran Pavlin. Zadetek, ki ga gledalci pred televizijskimi sprejemniki in verjetno tudi gledalci na tekmo, sploh nismo prav videli, saj so na zasneženem igrišču igrali z belo žogo, je pomenil zgodovinsko uvrstitev Slovenije na evropsko prvenstvo. Uspeh je generacija nadgradila dve leti pozneje, ko se je prvič prebila tudi na svetovno prvenstvo.

Oba legendarna gola si lahko ogledate v spodnjih videih in podoživite to evforije, od katere je minilo že 20 let.

Ukrajina - Slovenija, gol Pavlin

Na kaj pa vi pomislite, ko pada sneg? #SrceBije

Objavil/a Nogometna zveza Slovenije dne Petek, 18. januar 2019
Na današnji dan: Ačimović proti Ukrajini

Na današnji dan pred 20 leti se je zgodilo tole. Kje ste bili tisti večer? #SrceBije

Objavil/a Nogometna zveza Slovenije dne Sreda, 13. november 2019


Več v Slovenija