V ZD Ljutomer pričeli s projektom prvih posredovalcev

Vseh 24 udeležencev PGD Ljutomer je izpit uspešno opravilo. V letu 2020 bodo izobrazili za prve posredovalce še gasilce iz gasilskih društev Stara Nova vas, Mala Nedelja, Veržej in Razkrižje.

Prlekija-on.net, petek, 6. december 2019 ob 20:12
Projekt prvi posredovalci v ZD Ljutomer

Projekt prvi posredovalci v ZD Ljutomer

V Zdravstvenem domu Ljutomer so pričeli s projektom prvih posredovalcev, ki se vpeljuje po celi Sloveniji. Prvi posredovalci posredujejo pri življenjsko ogroženih bolnikih še pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči. Najprimernješe enote v katere so vključeni prvi posredovalci so prostovoljna gasilska društva, ki so zaradi številčnosti in goste mreže po vsej državi blizu prebivalcem tudi v odmaknjenih krajih.

22. in 23 novembra so izpeljali prvo izobraževanje, ki so se ga udeležili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer. Izobraževanje je potekalo dva dneva. Prvi dan je bil sestavljen iz predavanj ter vaj po skupinah. Udeležence tečaja so na vajah učili ustavljanje krvavitev, oživljanje odraslega in otroka z uporabo zunanjega avtomatskega defibrilatorja (AED) ter ukrepe pri zapori dihal. Po vajah je sledil pisni izpit.

Drugi dan so po skupinah ponovili oživljanje odraslega z uporabo AED, sledil je praktični preizkus preverjanja znanja. Vseh 24 udeležencev je izpit uspešno opravilo. V letu 2020 bodo izobrazili za prve posredovalce še gasilce iz gasilskih društev Stara Nova vas, Mala Nedelja, Veržej in Razkrižje. Prvi posredovalci bodo tako z letom 2020 vključeni v sistem nujne medicinske pomoči, tako da bodo v primeru zasedenosti ekipe nujne medicinske pomoči, lahko nudili prvo pomoč.

Občane občin Ljutomer, Razkrižje, Križevci in Veržej obveščajo, da sprejmejo pomoč gasilcev-prvih posredovalcev, kateri bodo lahko že pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči nudili prvo pomoč. V primeru potrebe po prvih posredovalcih bo aktiviranje trenutno potekalo po navodilih dežurnega zdravnika Zdravstvenega doma Ljutomer.



Več v Kultura in izobraževanje