»Če odstopi nadškof Zore, odstopi tudi škof Štumpf«

Civilna iniciativa Dovolj.je k odstopu poziva ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta. »Če bo moral odstopiti nadškof Stanislav Zore, bom odstopil tudi jaz,« pravi murskosoboški škof Peter Štumpf

Prlekija-on.net, četrtek, 16. januar 2020 ob 10:49
Peter Štumpf

Peter Štumpf

V civilni iniciativi Dovolj.je so k odstopu pozvali ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe - lazaristi Tomaža Mavriča. Po njihovih besedah se v Cerkvi na Slovenskem dogaja "sistematično prikrivanje spolnih zlorab in pometanje pod preprogo."

Kot je bilo predstavljeno, je iniciativa prejela 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov. V letu 2018 je bilo v Sloveniji 1022 duhovnikov, kar po njihovem nakazuje, da je velika večina duhovnikov dobrih, vendar to ne opravičuje dejstva, da spolne zlorabe s strani duhovnikov in verskih sodelavcev niso velik problem.

Ob tem se je odzval tudi murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je na družbenem omrežju Facebook objavil zapis: "Če odstopi nadškof Zore, odstopi tudi škof Štumpf".

Če odstopi nadškof Zore, odstopi tudi škof Štumpf

Nadškofa Stanislava Zoreta poznam kot velikega poštenjaka in popolnoma podpiram izjavo Slovenske škofovske konference (SŠK), da ima pri zaščiti otrok in mladoletnih prav on velike zasluge za sedanje zadnje smernice o zaščiti mladoletnih. Nadškof Zore je zame maksimalni poštenjak, tako v moralnem kot tudi duhovnem pogledu. Je izvrsten pastir, pravi sobrat škofom in duhovnikom ter vernikom. Nekateri bi radi, da bi škofje delali čudeže, delamo po najboljši volji, znanju in močeh. Zato izražam sobratu Stanislavu svojo solidarnost.

V Škofiji Murska Sobota se soočam s problemom spolnih zlorab,izvajam ničelno toleranco do vseh anomalij, jih odpravljam in formiram duhovnike po določilih kanonskega prava, smernicah papeža Frančiška in navodilih Slovenske škofovske konference. Pri izvajanju ničelne tolerance mi pomagajo strokovne in pravne službe. Pri tem podpiram dobronamerno in konstruktivno delo civilnih iniciativ, strokovnih služb in tudi posameznikov, ki mi pri tem pomagajo z informacijami in strokovnim svetovanjem. Še naprej bom sodeloval tako s civilnimi iniciativami kot z Ekspertno skupino za reševanje spolnih zlorab pri SŠK in vsemi, ki se iskreno trudijo za zaščito otrok in mladoletnih.

Hudo mi je za vse žrtve, ki zaradi tega trpijo, kakor tudi za tiste duhovnike, kolikor so bili krivo ovadeni in so postali žrtve negativnih namer posameznikov ali civilnih iniciativ. Iz lastnih izkušenj vem, da ti postopki trajajo zelo dolgo in je pri tem potrebno upoštevati strokovne službe. Zato je popolnoma razumljivo, da se tudi v ljubljanski nadškofiji ne morejo rešiti vsi primeri kar čez noč.

Vsak škof je pri svojem delu in odločanju svoboden, zato ne more biti suženj vseh mogočih mnenj in zahtev, tudi če so predstavljene kot še tako »svete« ali »pravične«; vsak škof je omejen s svojim zdravjem, časom, svojimi močnimi in šibkimi točkami. Ker je samo človek, ne more delati čudežev. Tako nadškof Zore kot vsi škofje, sem prepričan, da delamo po svoji najboljših močeh in z najboljšim namenom.

Če bo moral odstopiti nadškof Stanislav Zore, bom odstopil tudi jaz. Molim za njega in vso slovensko Cerkev v upanju, da vse te zadeve dobijo takšen epilog, ki bo govoril o Božji pravičnosti in usmiljenju.

dr. Peter Štumpf SDB
soboški škof ordinarij

Če odstopi nadškof Zore, odstopi tudi škof Štumpf Nadškofa Stanislava Zoreta poznam kot velikega poštenjaka in...

Objavil/a Škof Peter Štumpf dne Četrtek, 16. januar 2020


Več v Kultura in izobraževanje