V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanja

Miklošičevo nagrado za leto 2020 je prejel Albin Rožman, Miklošičeva priznanja pa Marjan Rudolf, Anton Cimerman in Liljana Peršak

Prlekija-on.net, četrtek, 6. februar 2020 ob 20:18
Dobitniki Miklošičev priznanj in nagrade z županjo

Dobitniki Miklošičev priznanj in nagrade z županjo

Občina Ljutomer je v četrtek, 6. februarja, ob slovenskem kulturnem prazniku, pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj, ki jih je podelila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba.

Miklošičevo nagrado za leto 2020 je prejel Albin Rožman s Spodnjega Kamenščaka za dolgoletno izjemno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto. Miklošičeva priznanja pa so prejeli Marjan Rudolf s Krapja za tvorno in uspešno delovanje na področju zborovske glasbe, Anton Cimerman z Grab za dolgoletno uspešno delovanje na likovnem področju in Liljana Peršak iz Radoslavcev za uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture.

Albin Rožman in Olga Karba

Albin Rožman Miklošičevo nagrado prejel za dolgoletno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture


Marjan Rudolf

Marjan Rudolf ima za sabo 40-letno uspešno pevsko kariero


Anton Cimerman

Anton Cimerman je sodeloval na več kot sto skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini


Liljana Peršak

Liljana Peršak je prejela Miklošičevo priznanje za uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture


Slavnostni govornik na prireditvi je bil prof. dr. Janez Bogataj, ki je med drugim prejemnik Murkove nagrade in Reda za zasluge Republike Slovenije.

Janez Bogataj:

Spregovorila je tudi županja, ki je med drugim povedala, da se naj vsi potrudimo, "da bo občina kot prijazen, svetlobe poln kulturni vrt, ki bo priložnost za naše povezovanje, druženje, za izmenjavo mnenj in negovanje naše kulturne dediščine, predvsem našega maternega jezika in narodne zavesti". V imenu nagrajencev pa se je vsem zahvalil dobitnik Miklošičeve nagrade.

Kulturni program »Ko spregovori ženska duša« so pripravili dijaki in dijakinje 2. letnika Umetniške Gimnazije na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom profesorice strokovnih predmetov za gledališče Dunje Zupanec. Izvedli so predstavo Penelopina preja, ki jo je režirala Monika Čuš, nastopile pa so Lina Horvat (Penelopa), Eva Tili (Dojilja Evrikleja), Nika Šmid (Lepa Helena), Ajša Lutar, Gaja Žibrat, Lara Slekovec, Minea Somer, Staša Kaučič in Vanesa Jerebic (dekle). V predstavi sodelujejo še Alja Berendijaš (dramaturginja), Martin Norčič (glasbena spremljava), Borut Slavic (glasba), Zoja Lalovič (maska), Edita Lindner (kostumi), Sandi Žuran (postavitev luči), Ronja Vodopivec (lučni vodja) in Robert Jurak (scena). Himno sta na začetku prireditve izvedli dijakinji GFML Ana Dresler s petjem in Tamara Kolerič s spremljavo na klavirju.

Po proslavi je sledila še pogostitev. Obrazložitve za nagrajence so objavljene v posameznih člankih o nagrajencu.



Več v Kultura in izobraževanje