Ministrstvo izdalo obvestilo glede koronavirusa

Nasveti državljanom glede potovanj na Kitajsko. 11-milijonsko mesto Wuhan, ki je pod karanteno zaradi koronavirusa, je medtem postalo pravo mesto duhov...

Prlekija-on.net, petek, 7. februar 2020 ob 16:47
Koronavirus 2019-nCoV, foto: Pixabay

Koronavirus 2019-nCoV, foto: Pixabay

Ministrstvo za zunanje zadeve je izdalo obvestilo glede koronavirusa 2019-nCoV, kjer slovenskim državljanom svetujejo, da zaradi epidemije novega koronavirusa 2019-nCoV in z epidemijo povezanimi omejevalnimi ukrepi kitajskih oblasti, preložijo nenujna potovanja na Kitajsko. Hkrati odsvetujejo potovanja v kitajske province, kjer je vzpostavljena karantena ali transportne omejitve in zapore. Med njimi so Hubei, Hunan, Henan, Guangdong in Zhejiang.

V primeru, da ste potovali v mesto Wuhan ali bili v stiku z osebo, ki se je nahajala na tem območju svetujejo, da preberete informacije, ki so na voljo na spletnih straneh NIJZ.

Ker prihaja do prekinitev rednih letalskih povezav s posameznimi deli sveta (predvsem s Kitajsko) in odpovedi posameznih poletov, svetujejo vsem, ki se mudijo na najbolj ogroženih predelih, da izkoristijo varno možnost in to območje zapustijo.

Po zaenkrat znanih podatkih je število smrtnih žrtev koronavirusa na Kitajskem naraslo na 41, virus pa se je pojavil tudi v Evropi, v Franciji, foto: Pixabay

Pojav koronavirusa, ki je že terjal smrtne žrtve. Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?


Vsi državljani Slovenije, ki se trenutno nahajajo na ozemlju Kitajske, lahko sporočijo svojo lokacijo v državi, število družinskih članov, s katerimi prebivajo na Kitajskem ter način, na katerega naj veleposlaništvo posreduje nujne informacije v zvezi z epidemijo in pomembnejše konzularne informacije, veleposlaništvu RS v Pekingu preko elektronskega naslova: consular-beijing.mzz@gov.si ali izpolnijo obrazec "Podatki o potovanju v tujino".

"Kljub svetovnim razsežnostim koronavirusa se s pretehtanim in pametnim upoštevanjem nasvetov lahko zmanjša možnost okužbe oziroma še posebej možnost prenosa virusa. Naša predstavništva v tujini vzdržujejo stike z državljani v rizičnih krajih in jim pomagajo z nasveti, kako lahko zavarujejo sebe oziroma svoje bližnje. Svetujemo, da se predhodno pozanimate o zdravstvenih službah na lokaciji za pridobitev splošnih informacij ter se seznanite z navodili postopanja v primeru znakov bolezni," so še sporočili.

V regiji karantena za vse potencialne okužene ljudi

Na letališčih in mejnih prehodih na Kitajskem in v regiji se vzpostavlja kontrola varnosti in uveljavlja karantena za vse potencialne okužene ljudi. Letalske družbe ob vstopu na letala potnike preverjajo in imajo v primeru suma na bolezen pravico, da potnika zavrnejo.

Ministrstvo za zunanje zadeve pazljivo spremlja razvoj epidemije in skladno s tem oblikuje svoja opozorila in potovalne nasvete za posamezne države, ki jih najdete na spletnih povezavah.

Največja karantena v zgodovini človeštva

11-milijonsko mesto Wuhan, ki je pod karanteno zaradi koronavirusa, je medtem postalo pravo mesto duhov. Od 23. januarja, ko je kitajska vlada odredila karanteno mesta, da bi zajezila epidemijo koronavirusa, so vse oblike javnega prevoza prenehale delovati, ulice mesta so tako povsem prazne. Pri tem gre za največjo karanteno v zgodovini človeštva.