»Zaradi koronavirusa v Sloveniji ni razloga za preplah, seveda pa smo izredno previdni«

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pa je med drugim povedala, da skoraj ni več dvoma, da se bo novi koronavirus pojavil tudi v Sloveniji

Prlekija-on.net, nedelja, 23. februar 2020 ob 20:17
Minister za zdravje Aleš Šabeder, foto: MZZ

Minister za zdravje Aleš Šabeder, foto: MZZ

Ministrstvo za zdravje, vlada in vse druge pristojne institucije - Nacionalni inštitut za javno zdravje, infektologi, Ministrstvo za zunanje zadeve - dnevno, natančneje vsako minuto, spremljajo aktualno dogajanje povezano s koronavirusom. Slovenija ima pripravljene načrte, kako ukrepati, če se bo virus pojavil.

Na današnji izjavi za javnost glede aktualnega dogajanja v zvezi z novim koronavirusom, ki je potekala v prostorih Ministrstva za zdravje, so sodelovali minister za zdravje Aleš Šabeder, državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek in predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Na podlagi potrjenih primerov okužbe s koronavirusom (COVID-19) - trenutno v regijah Lombardija, Benečija, Emilia Romagna, Piemont in Rim - so italijanske oblasti v sodelovanju z vsemi vključenimi institucijami takoj začele izvajati nadzor in preglede ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi.

Po zaenkrat znanih podatkih je število smrtnih žrtev koronavirusa na Kitajskem naraslo na 41, virus pa se je pojavil tudi v Evropi, v Franciji, foto: Pixabay

Pojav koronavirusa, ki je že terjal smrtne žrtve. Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?


Koronavirus 2019-nCoV, foto: Pixabay

Ministrstvo izdalo obvestilo glede koronavirusa


Italijanska vlada se je 1. februarja odločila za številne ukrepe, ki jih bodo pristojni organi izvajali v lokalnih okoljih, ki jih je prizadel koronavirus. Omejitve vstopa in izstopa so bile uvedene za 11 občin v Lombardiji: Vò Euganeo, Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova die Passerini, Castelgerundo in San Fiorano. V Furlaniji Julijski krajini trenutno ni omejitev za popotnike.

"Tam izvajajo intenzivna epidemiološka poizvedovanja in če se bo izkazalo, da so bili v stiku z okuženimi tudi slovenski državljani, nas bodo italijanski kolegi o tem takoj obvestili in bomo ustrezno ukrepali," je dejal minister za zdravje Aleš Šabeder.

Vsi, ki so bili v teh pokrajinah, naj se samoopazujejo in v primeru vročine nad 38 stopinjami, kašlja ali težkega dihanja kontaktirajo po telefonu, posebej poudarjajo po telefonu, svojega izbranega zdravnika ali dežurno zdravstveno službo.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Uradno bo Italija države članice Evropske unije v ponedeljek dopoldan na seji Odbora za zdravstveno varnost obvestila o stanju v državi in njihovih ukrepih. Ministri za zdravje so se na zadnjem svetu zavzeli, da se bodo na odboru uskladili glede ukrepov.

Vlada je za ponedeljek sklicala Sekretariat sveta za nacionalno varnost. Pričakujejo, da bodo pod drobnogled vzeli dogajanja, in če bo potrebno, sprejeli predloge oziroma ukrepe, ki so podlaga za delo vlade.

Izvajalci na primarni ravni so z navodili, kako ravnati, seznanjeni. Minister je v izjavi poudaril: "Še enkrat jih danes po tej poti pozivamo k doslednemu upoštevanju navodil, ki so jih prejeli."

Državna sekretarka prim. Repar Bornšek je izpostavila, "da se bomo glede na situacijo odločili za morebitne dodatne ukrepe, kot je npr. okrepljeno testiranje po posvetu s strokovnjaki."

Poudarili so, da so bolnišnice, kjer naj bi bili hospitalizirani potencialni bolniki pozvali, naj preverijo še enkrat svoje načrte za prilagajanje dejavnosti, če se pojavijo bolniki. Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je poudarila, da je klinika pripravljena za sprejem pacientov, tudi tistih, ki bi zahtevali intenzivno obravnavo. Obenem je dodala, da skoraj ni več dvoma, da se bo novi koronavirus pojavil tudi v Sloveniji.

Na Ministrstvu za zdravje pozivajo državljane, da spremljajo uradne informacije in prisluhnejo stroki.

Minister je ob tej priložnosti tudi poudaril, da je kakršnakoli politizacija te teme, ki jo je zaznati, popolnoma neprimerna.

Uradna spletna točka, kjer so dosegljive vse informacije v zvezi s koronavirusom, je objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Potniki so se okužili na ladji

Med okuženimi z novim koronavirusom tudi dva slovenska državljana