V pričakovanju praznovanja 110 let tamburaške skupine in 10 let otroške folklorne skupine KD Peter Dajnko Črešnjevci

Na prvo nedeljo v mesecu marcu so kulturniki Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev, opravili svoj redni letni občni zbor

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. marec 2020 ob 09:11
Občni zbor KD Peter Dajnko Črešnjevci

Občni zbor KD Peter Dajnko Črešnjevci

Le streljaj iz Gornje Radgone leži vasica Črešnjevci, katera se ponaša s 110-letno bogato kulturno dediščino, ki so jo tvorili skozi vsa ta leta ljudje z razumevanjem domačnosti in ljubiteljskega kulturnega dogajanja v samem kraju. V vseh teh letih so se nanizale kulturne skupine, kot so bile dramske skupine, pevske in glasbene skupine in še kaj. Med najbolj prepoznavnimi pa je zagotovo tamburaška skupina, ki deluje že 110 let, ter v okviru le-te tudi že 10 let otroška folklorna skupina.

Na prvo nedeljo v mesecu marcu so tako kulturniki Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev, opravili svoj redni letni občni zbor. Po pozdravnem nagovoru predsednice društva, Eve Satler in pozdravu vsem članom in članicam, ter podžupanu Občine Gornja Radgona Davidu Roškarju, so sledila izčrpna poročila predsednice društva, vodje tamburaške skupine Danila Banfija, vodje otroške folklorne skupine Simone Roškar, ter društvenega blagajnika Roberta Breznika.

Vodja tamburaške skupine Banfi, ki vodi skupino več kot deset let je v svojem poročilu pohvalil marljivost, vztrajnost in odrekanje vseh članov tamburaške skupine. Tako so v minulem letu imeli 40 vaj po dve šolski uri ter 26 različnih nastopov. Med njimi je izpostavil pomembnejše nastope, kot so bili nastop na srečanju tamburaških skupin Dravskega polja v Miklavžu na Dravskem polju, srečanje tamburaških skupin Pomurja, ter sodelovanje na koncertih na Studencah in Pobrežju v Mariboru.

Simona Roškar, vodja Otroške folklorne skupine, ki neumorno ob pomoči Slavice Banfi ter harmonikarja Mirana Mauka vodi folklorno skupino deset let je povedala, da se je v teh letih zamenjalo veliko otrok. A vseeno uspevajo zagotoviti dovolj plesnih članov, da se tradicija otroškega folklornega plesa ohranja. Danes skupina šteje petnajst otrok, ki so stari med 3 in 13 let. V preteklem letu so tako opravili 38 vaj ter 4 nastope. Med izstopajočimi pa je bil prav gotovo vsakoletni nastop in v veliki meri tudi organizacija proslave ob dnevu žena ter materinskem dnevu v mesecu marcu. Tradicionalno pa so organizirali tudi dve otroški ustvarjalni delavnici , ki sta bili v mesecu marcu in novembru.

Po pozdravu je podžupan Roškar čestital obema skupinama za lepo muziciranje ter ohranjanje folklornega plesanja v samem kraju. Obljubil pa je, da bo občina še naprej podpirala to dejavnost ohranjanja kulturnega ljudskega izročila, ki se je ustvarjala skozi mnoge rodove toliko let za naše zanamce in poznejše rodove.

Program dela, ki so si ga pripravili za leto 2020 v društvu, je v veliki meri finančno in organizacijsko nagnjen k praznovanju visoke obletnice 110 let delovanja tamburašev in 10 obletnice otroškega folklornega plesa. V ta namen je v planu, da bi v mesecu decembru priredili koncert in razstavo. V načrtu pa je tudi organizacija 19. srečanja tamburašev Pomurja, ki bo v poletnem mesecu v Črešnjevcih ter dveh tradicionalnih otroških delavnic, na katere bi radi pritegnili še večje število mladih ustvarjalcev.

Foto in tekst Marjan Slavič



Več v Kultura in izobraževanje