Janez Janša tretjič predsednik vlade

Glasovalo je 84 poslancev, podprlo ga je 52, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica pa je bila neveljavna

Prlekija-on.net, torek, 3. marec 2020 ob 18:22
Janez Janša, foto: sds.si

Janez Janša, foto: sds.si

Poslanci Državnega zbora so v torek na tajnem glasovanju izvolili Janeza Janšo za predsednika nove vlade, s čimer bo predsednik SDS-a že tretjič na čelu vlade. Glasovalo je 84 poslancev, podprlo ga je 52, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica pa je bila neveljavna.

Janša je po izvolitvi prisegel kot predsednik 14. slovenske vlade. V nagovoru po izvolitvi se je zahvalil tako poslancem kot tudi volivcem. "Zavedamo se, da so pred nami pomembni izzivi. Z odgovornim upravljanjem države in s povezovalno politiko smo jih sposobni premagati. Danes je bil storjen prvi korak," je povedal novi premier, ki pričakuje, da bo kmalu v DZ prinesel kandidatno listo za novo vlado, za katero nameravajo predlagati ljudi z izkušnjami. Vladni program pa bo sestavljen na podlagi koalicijske pogodbe.

Državni zbor je tako Janši podelil tretji premierski mandat. Prvič je premier postal decembra 2004, ko je vlada tudi štiriletni mandat dokončala v nespremenjeni koalicijski sestavi. Druga Janševa vlada je delovala od februarja 2012 do marca 2013.

Dejan Židan odstopil

Dejan Židan je, kot je dejal že pred dnevi, po izvolitvi novega premierja odstopil z mesta predsednika državnega zbora. Svoj odstop je že takrat komentiral, da je to korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ-ja. To mesto je po kadrovskem razrezu nove koalicije SDS-a, SMC-ja, NSi-ja in DeSUS-a pripadlo SMC-ju. Neuradno naj bi to postal vodja poslanske skupine Igor Zorčič.



Več v Slovenija