Popoldan s Prešernom

Literarni popoldan v čast slovenskega kulturnega praznika

Filip Matko, ponedeljek, 7. februar 2011 ob 21:23
Praznično v knjižnici

Praznično v knjižnici

Članice in člani literarnega krožka pri Društvu upokojencev Radenci, ki se enkrat tedensko, pod vodstvom mentorice Bee Baboš Logar, srečujejo v prostorih DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, so pripravili literarni popoldan v čast slovenskega kulturnega praznika – 8. februarja.

V četrtem nadstropju DOSOR-ja, v prostorih knjižnice, je tako v ponedeljek, 7. februarja, ob 16.30 popoldne potekalo srečanje ustvarjalcev s stanovalkami in stanovalci DOSOR-ja, kot tudi s članicami in  člani Društva upokojencev Radenci. Za uvod v kulturni popoldan je zapel mešani zbor stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja, ki nastopa pod imenom Večerna zarja ter strokovnim vodstvom Suzane Divjak. Program je povezovala in pesmi Brigite Živec (stanovalka DOSOR-ja) prebrala Bea Baboš Logar, a pesmi Albine Kragelj (članica DU Radenci) je predstavil recitator Lipe Juhart. Vsi, ki sami ne pišejo pesmi, pa so recitirali pesmi dr. Franceta Prešerna: Gizela Sraka pesem Nezakonska mati, Jožica Rajšter pesem Orglar, Marija Marič pesem O Vrba, Amalija Prelog Gazele, Lipe Juhart pa Magistrale Sonetnega venca.

Temu je sledil še drugi del popoldneva, kajti kot gostja je sodelovala pesnica Vida Pelc Bajković, ki je pri Založbi Litera leta 2009 izdala samostojno pesniško zbirko pod naslovom Singapur, a ji je pesnik Prešeren ves čas navdih in vzornik, čeprav sama piše moderne pesmi. Pripovedovala je o svojem ustvarjanju ter prebrala cikel pesmi izmed enajstih ciklov, kolikor jih je objavljenih v zbirki Singapur.


Več v Kultura in izobraževanje