Prvi manjši paket sproščanja se nam morda obeta že naslednji ponedeljek

V ponedeljek je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 541 ljudi, od tega je bilo 8 testov pozitivnih, ena oseba je umrla

Prlekija-on.net, torek, 14. april 2020 ob 12:42
Dr. Bojana Beovič, foto: RTV Slo/gov.si

Dr. Bojana Beovič, foto: RTV Slo/gov.si

V ponedeljek, 13. aprila do polnoči, je v Sloveniji bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 541 ljudi, od tega je bilo 8 testov pozitivnih. Skupno število ljudi, pri katerih so do sedaj v Sloveniji potrdili okužbo s koronavirusom tako znaša 1.220. V ponedeljek so bili hospitalizirani 103 ljudje, 35 jih je na intenzivni negi. Ena oseba je umrla, tako da je skupno število umrlih sedaj 56.

Uveljavitev drugega paketa PKP2 do konca tega meseca

V torek na izjava glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sodelujeta vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Bojana Beovič ter uradni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Kacin je ob tem povedal, da sta vlada in svetovalna skupina, ki pripravlja smernice za oblikovanje novega paketa ukrepov za blaženje posledic epidemije, pomembno delo opravili tudi čez praznike, zato predvidena časovnica uveljavitve drugega paketa PKP2 ostaja enaka, torej do konca tega meseca.

Prvi manjši paket sproščanja morda že naslednji ponedeljek

Dr. Bojana Beovič pa je povedala, da je smiselno odpirati dejavnosti, ki lahko potekajo varno, z upoštevanjem fizične razdalje med ljudmi in z upoštevanjem higienskih pravil. "Postopno je smiselno odpirati dejavnosti, ki so pomembne za življenje in ki bodo v čim večji meri omilile gospodarsko škodo," ter dodala: "pred začetkom sproščanja ukrepov moramo ugotoviti, kako bomo na ustrezen, ne omejujoč način zaščitili najbolj ranljive skupne, mednje spadajo starostniki, ob tem pa je treba opozoriti, da je v Sloveniji skoraj petina ljudi starejših od 65 let." Kot je povedala, v Sloveniji nismo ustavili tovarn. "Delo v tistih, ki so ohranile proizvodnjo, poteka sorazmerno varno. Ob delu se redno nadzoruje zdravstveno stanje zaposlenih. Za storitvene dejavnosti in trgovino, so pripravljena oz. v pripravi natančna navodila, kako delati."

"V Sloveniji poteka zadnje dni epidemija potiho. Najbrž zaradi praznikov, zaradi katerih ljudje, če res ni nujno, ne hodimo k zdravniku. Na srečo so bili podatki ugodni že nekaj dni pred prazniki, nestrpno pa pričakujemo nove podatke naslednjih dni," je povedala Beovičeva ter dodala, da če bodo podatki ostali ugodni, se prvi manjši paket sproščanja morda obeta že naslednji ponedeljek. "Ob odpiranju pa se moramo zavedati, da bo virus med nami ostal in da nas bo spremenjen način življenja spremljal do dostopnega učinkovitega cepiva ali zdravila."

Načrtujejo postopno zmanjševanje omejitve gibanja

Kacin je med drugim še povedal, da si prizadevajo za čim večjo varnost potrošnikov in zaposlenih v trgovinah, "ob tem pa moramo upoštevati tudi nekatere specifike, saj npr. v primeru širšega odprtja trgovin lahko pričakujemo tudi določene pritiske na meje, če tovrstne trgovine v Italiji še ne bi bile odprte," pravi ter dodaja: "Načrtujemo tudi postopno zmanjševanje omejitve gibanja. Tako bi v kratkem lahko pričakovali sprostitev gibanja na eno občino za tiste, ki imajo npr. v drugi občini svoj vikend. Ob tem pričakujemo dosledno spoštovanje usmeritev, da ne bomo obremenjevali lokalnega prebivalstva."



Več v Slovenija