V cerkev le zdravi verniki z masko, razkuženimi rokami in na razdalji 1,5 metra

Slovenski škofje so se odločili, da se s ponedeljkom, 4. maja 2020, cerkve ponovno odprejo za bogoslužje z udeležbo vernikov

Prlekija-on.net, četrtek, 30. april 2020 ob 16:47
4. maja se cerkve ponovno odprejo za bogoslužje z udeležbo vernikov

4. maja se cerkve ponovno odprejo za bogoslužje z udeležbo vernikov

Potem ko so cerkve bile omejeno dostopne od 13. marca 2020, ko so škofje zaradi epidemije Covid-19 odpovedali svete maše z verniki, so se slovenski škofje sedaj odločili, da se s ponedeljkom, 4. maja 2020, cerkve ponovno odprejo za bogoslužje z udeležbo vernikov. Tako se bodo verniki lahko udeležili svetih maš in prejemali nekatere zakramente.

V izogib širjenju epidemije, za ohranjanje zdravja vernikov ter slovenskega prebivalstva, so škofje, ob upoštevanju državnih predpisov ter predhodni seznanitvi pristojnih državnih ustanov, sklenili, da se svetih maš lahko udeležujejo le zdravi verniki, ki morajo nositi zaščitno masko ter si pri vhodu razkužiti roke. V cerkvah bodo morali ohranjati razdaljo 1,5 metra in prejemati obhajilo samo na roke. Po vsaki sveti maši bo potrebno obvezno prezračiti cerkve. Škofje so tudi ponovno dovolili podeljevanje zakramenta krsta in cerkvene poroke z največ 15 udeleženci. Cerkveni pogrebi se izvajajo tako kot do sedaj ob upoštevanju državnih predpisov. Župnijski verouk je do nadaljnjega še vedno odpovedan in poteka na daljavo.

Ob tem so izdali tudi podrobna navodila za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19 ter grafična navodila pred vstopom v cerkev.

Cerkve se ponovno odpirajo pod določenimi pogoji

Cerkve se ponovno odpirajo, verniki bodo pri mašah z maskami


Grafična navodila pred vstopom v cerkev


Več v Kultura in izobraževanje