Na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, a le z rezervacijo

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške sta med drugim potrdila, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost

Prlekija-on.net, sobota, 16. maj 2020 ob 14:08
Odslej na Hrvaško lahko greste tudi iz turističnih razlogov

Odslej na Hrvaško lahko greste tudi iz turističnih razlogov

V soboto, 16. maja, sta se v Ormožu srečala minister za notranje zadeve Republike Slovenije Aleš Hojs in minister za notranje zadeve Republike Hrvaške Davor Božinović. Ministra sta se pogovarjala predvsem o situaciji povezani s COVID-19 in problematiki nezakonitih migracij.

Ministra sta se najprej srečala ob prihodu na mejnem prehodu Ormož, nato pa sta se pogovarjala o aktualnih temah v prostorih Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož v ormoškem gradu. Notranja ministra sta med drugim potrdila, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost.

Notranja ministra med pogovorom, foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Kmalu hitrejše prehajanje meje s Hrvaško


Obisk Hrvaške možen zaradi turističnega namena

Kot je poročal Radio Slovenija je slovenski notranji minister, po srečanju povzel besede hrvaškega kolega, da lahko na Hrvaško potujemo vsi Slovenci, o podrobnostih pa se bosta v sredo dogovorila generalna direktorja obeh policij. "Ni potrebno, da imate tam nepremičnino ali plovilo, že obisk Hrvaške zaradi turističnega namena - glede na to, da je to gospodarska dejavnost - se je sprostil. Je mogoč, seveda ob pogojih, ki jih bo predpisala sosednja država," je povedal Hojs ter ob tem dodal, da je prehajanje slovensko-hrvaške meje še vedno mogoče le na trenutno odprtih mejnih prehodih.

Pozneje je interpretacija, da čez mejo lahko potujemo vsi Slovenci, povzročila nekaj zmede. V praksi pomeni, da na Hrvaško lahko gredo ljudje, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine, počitniške prikolice ali plovilo, kar je bilo potrjeno že pred dnevi. Vsi morajo to dokazati z ustreznim dokumentom. Čez hrvaško mejo lahko gredo tudi tisti, ki imajo rezervacijo v hotelih ali apartmajih, kar prav tako morajo ustrezno dokazati. Meje tako ne morete prestopiti, če nimate nekaj od zgoraj naštetega. Da bi se recimo podali na enodnevni izlet na Hrvaško, ne bo šlo.

Na Hrvaškem razvijajo posebno aplikacijo

Ob vstopu na Hrvaško pa morajo vsi hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča koronavirusa ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. "To je pravzaprav tehnična rešitev, da bi lahko slovenski državljani te podatke oddali, še preden se odpravijo na pot, in tako prehajali brez zadrževanja," je povedal hrvaški notranji minister Božinović.

Hojs je ob tem dodal, da sta se z ministrom dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dorekli način prehoda meje. "Verjamem, da bo z možnostjo vnaprejšnje najave slovenskih državljanov, ki bodo sporočali, kam gredo, kdaj gredo in kje bodo bivali, ta prehod v naslednjih dneh bistveno hitrejši," je še dodal Hojs.

Lastniki nepremičnin in plovil bodo lahko prečkali hrvaško mejo

Slovenski lastniki nepremičnin lahko gredo na Hrvaško




Več v Gospodarstvo