Kmalu hitrejše prehajanje meje s Hrvaško

Minister Hojs je po srečanju dejal, da je bilo to izjemno konstruktivno in bo pripomoglo k temu, da bodo slovenski državljani v naslednjih dneh in tednih lahko kar se da prosto prehajali slovensko-hrvaško mejo

Prlekija-on.net, nedelja, 17. maj 2020 ob 09:08
Notranja ministra med pogovorom, foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Notranja ministra med pogovorom, foto: Ministrstvo za notranje zadeve

V četrtek, 16. maja, sta se v Ormožu srečala minister za notranje zadeve Republike Slovenije Aleš Hojs in minister za notranje zadeve Republike Hrvaške Davor Božinović, o čemer smo že pisali. Pogovarjala sta se o situaciji, povezani s COVID-19, predvsem glede prestopanja slovensko-hrvaške meje, in problematiki nezakonitih migracij. Minister Hojs je po srečanju dejal, da je bilo to izjemno konstruktivno in bo pripomoglo k temu, da bodo slovenski državljani v naslednjih dneh in tednih lahko kar se da prosto prehajali slovensko-hrvaško mejo.

"Minister me je obvestil, da so vsi postopki, ki jih trenutno izvajajo na slovensko-hrvaški meji, posledica tega, da njihovi epidemiologi še vedno ocenjujejo, da je treba vstope tujih državljanov, tudi Slovencev, na lokacije odprtih avtokampov, nepremičnin, ki jih posedujejo Slovenci, ali druge premike, imeti pod nadzorom. Ravno zato se je v teh dneh vzpostavil kontrolni režim, ko hrvaška policija zahteva vsaj naslov in neko kontaktno številko," je povedal minister Hojs.

Odslej na Hrvaško lahko greste tudi iz turističnih razlogov

Na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, a le z rezervacijo


Hrvaška z nadzorom tistih, ki so v karanteni

Za razliko od slovenskega dela javnosti, ki je ob korona zakonu izrecno nasprotoval temu, da bi slovenska policija pridobivala podatke, kje in kako se kdo nahaja v karanteni, na hrvaški strani vzpostavljajo relativno strog in jasen nadzor nad tistimi, ki so v karanteni. In ravno zato želi Hrvaška tako kontrolo, ko je epidemija še vedno razglašena, nadaljevati.

"Ministra sem tudi obvestil, da smo z včerajšnjim dnem na slovenski strani epidemijo preklicali. Epidemija velja do 31. maja, kar ne pomeni, da smo končali z zaščitnimi oziroma drugimi ukrepi, ki so potrebni, da se morebitni novi val epidemije ne pojavi znova," je povedal Hojs.

Ministra sta se tudi dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dogovorili način prehoda meje. Hojs je izrazil prepričanje, da bo z možnostjo predhodnega sporočanja slovenskih državljanov, kam in kdaj gredo ter kje bodo bivali, prehod meje v naslednjih dneh bistveno hitrejši.

Govorila tudi o migracijah in schengenski meji

Pogovarjala sta se tudi o migrantski problematiki. Minister Hojs je poudaril, da je sodelovanje obeh policij na tem področju izjemno dobro. Kot je zagotovil hrvaški notranji minister Božinović, vračanje migrantov, ki nezakonito prečkajo mejo in ne izrazijo namere za mednarodno zaščito ali te ne želijo pridobiti v Republiki Sloveniji, ni problematično.

Ministra sta govorila tudi o nadaljnjih postopkih o približevanju Republike Hrvaške v schengenski prostor. Minister Hojs je ponovil stališče Slovenije, da je treba zagotoviti vse tehnične pogoje, da je ta vstop možen. Kot je še povedal minister, je hrvaški kolega Božinović zagotovil, da je Hrvaška tehnične zahteve v večji meri izpolnila. Interes Slovenije je, da se schengenska meja prestavi oziroma v razumnem roku preseli na mejo med Republiko Hrvaško in Republiko Srbijo. "Sem pa ministra obvestil tudi o tem, da če bi Slovenija kakor koli ugotovila, da njihov schengenski nadzor bodoče zunanje meje ne bo potekal tako kot bi bilo pričakovano, je Slovenija v vsakem trenutku pripravljena in bo ponovno uvedla vse kontrole, ki bi bile takrat potrebne."

Na koncu se je minister Hojs zahvalil ministru Božinoviću in sodelavcem za dobro nadaljnje sodelovanje.

Po 9. maju na Hrvaško vstopilo več kot 50 odstotkov vseh tujih državljanov

Direktor hrvaške policije Nikola Milina, pa je v soboto zvečer za regionalno televizijo N1 povedal, da je po 9. maju na Hrvaško vstopilo več kot 14.000 tujih državljanov, med njimi je delež slovenskih državljanov presegal 50 odstotkov, iz Hrvaške pa je čez slovensko mejo odpotovalo 36.000 hrvaških državljanov.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo