Uradno: V šolske klopi se bodo vrnili vsi osnovnošolci

V ponedeljek, 1. junija, se v šolske klopi osnovnih šol vračajo učenci 4. in 5. razredov, v sredo, 3. junija, pa še učenci 6., 7. in 8. razredov

Prlekija-on.net, četrtek, 28. maj 2020 ob 14:59

Ob 15. uri, bo potekala izjava glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19. Sodelujejo ministrica ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek ter uradni govorec Vlade RS za Covid-19, veleposlanik Jelko Kacin.

Na izjavi je tudi uradno postalo znano, da se osnovnošolci vračajo v šolske klopi. To je sicer iz okrožnice, ki so jo prejeli ravnatelji šol, že bilo prej razvidno. Določeno je, da se v ponedeljek, 1. junija, v šolske klopi osnovnih šol vračajo učenci 4. in 5. razredov, v sredo, 3. junija, pa še učenci 6., 7. in 8. razredov. Za vse učence osnovnih šol pa bo delo potekalo v normativno določenih oddelkih, tako kot je to bilo pred razglasitvijo epidemije. Bodo pa se pri tem izvajali še vsi higienski ukrepi, ki jih je in jih še bo pripravil NIJZ.

Od 1. junija naprej bo na javnih krajih ponovno dovoljeno zbiranje do 200 oseb.

Od ponedeljka naprej dovoljeno zbiranje do 200 oseb na javnih krajih, sproščanja tudi v turizmu


Osnovnošolci v šole, dijaki se šolajo na daljavo

Ministrica je ob tem potrdila, da se s 1. junijem vzgojno-varstveni proces v vrtcih, ob upoštevanju higienskih in zaščitnih ukrepih lahko ponovno odvija v običajno velikih obeh starostnih obdobjih. "S 1. 6. se pouk v prvi triadi in devetem razredu ponovno izvaja v obsegu običajno velikega oddelka. Prav tako se s 1. 6. začne izvajati pouk tudi za 4. in 5. razred osnovne šole. Ob nadaljnji ugodni epidemiološki sliki in uspešnem začetku vzgojno-izobraževalnega procesa prej omenjenih skupin se 3. 6. šolska vrata ponovno odprejo še za učence 6., 7. in 8. razredov," je povedala.

Zaradi nemotene izvedbe zaključnih izpitov in mature ter s tem povezanega spoštovanja varnostih ukrepov izobraževanje v srednjih šolah poteka po do sedaj veljavnimi pogoji - na daljavo, oziroma v šolah za tiste dijake, ki jih šola pozove, pa je ministrica povedala glede šolanja dijakov.

Skupaj s pripadajočimi dokumenti in smernicami NIJZ ter Zavoda RS za šolstvo velja sledeče:

  • S 1. 6. se vzgojno-varstveni proces v vrtcih, ob upoštevanju higienskih in zaščitnih ukrepih lahko ponovno odvija v običajno velikih obeh starostnih skupinah. Pri tem naj zgolj spomnim, da bo s sprejetjem protikoronskega zakonskega paketa 3 staršem, ki svojih otrok ne boste vključili v vrtec, ta strošek do 30. 6. krila država.
  • S 1. 6. se pouk v prvi triadi in devetem razredu ponovno izvaja v obsegu običajno velikega oddelka.
  • S 1. 6. se začne izvajati pouk za 4. in 5. razred, pod enakimi pogoji. 
  • Ob nadaljnji ugodni epidemiološki sliki in uspešnem začetku vzgojno-izobraževalnega procesa omenjenih skupin se 3. 6. šolska vrata ponovno odprejo še za učence 6., 7. in 8. razredov.

V šolo in vrtce naj otroci prihajajo zdravi

S takšnim pristopom je vrtcem in osnovnim šolam omogočena vrnitev v običajni vzgojno-izobraževalni urnik dela. Ključno ostaja odgovorno spoštovanje higienskih in preventivnih ukrepov, posebej zagotavljanja zadostne fizične distance.

Osnovno vodilo ostaja, da v vrtec in šolo pridejo samo zdravi otroci in zaposleni, je poudarila ministrica.

Zaradi nemotene izvedbe zaključnih izpitov in mature ter s tem povezanega spoštovanja varnostih ukrepov izobraževanje v srednjih šolah poteka po do sedaj veljavnimi pogoji - na daljavo, oziroma v šolah za tiste dijake, ki jih šola pozove.

Za konec se je ministrica šolarkam in šolarjem, dijakinjam in dijakom, vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ter staršem zahvalila in zaželela uspešen zaključek zadnjih tednov letošnjega neobičajnega šolskega leta. "Še enkrat moja zahvala za razumevanje, za profesionalno in predvsem potrpežljivo, srčno opravljeno delo," je dejala prof. dr. Simona Kustec. "V stalnem iskanju najboljših možnih in v danih razmerah za vse skupaj realno izvedljivih rešitev se vam na tem mestu tudi opravičujem za vse morebitne nenamerno povzročene stiske, skrbi in nejasnosti, ki so se nam dogodile na teh poteh. Prosim, zdržimo skupaj do konca in se potrudimo za najboljše naših otrok in njihovega znanja."

Ob zaključku novinarske konference je ministrica nagovorila še maturantke in maturante: "Drage maturantke in maturanti - Gaudeamus igitur! Veselite se življenja, ki je pred vami! Odgovorno, ljubeče in odločno negujte svoje znanje. Verjamemo v vas, tu smo ob vas in za vas. Vse, vse dobro vam želim v teh dneh. Naj živi univerza in njeni profesorice in profesorji!"

Maske niso obvezne, a jih priporočajo

Direktor NIJZ: Maske niso obvezne, so pa priporočljive




Več v Kultura in izobraževanje