Direktor NIJZ: Maske niso obvezne, so pa priporočljive

Direktor NIJZ pravi, da če maske ne boste nosili, nihče ne bo za vami tekel, vam grozil ali vas kaznoval. Kaznoval vas bo virus, ko boste zboleli...

Prlekija-on.net, četrtek, 28. maj 2020 ob 16:43
Maske niso obvezne, a jih priporočajo

Maske niso obvezne, a jih priporočajo

Na novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19, je sodeloval tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Krek je med drugim pojasnil, da so zaščitni ukrepi priporočila in ne obveza, zato so maske torej obvezne za okužene, sicer pa jih priporočajo, če ni možno držati ustrezne medsebojne razdalje vsaj meter in pol. Kot je povedal, tudi nihče ne bo kaznovan, če maske ne bo nosil: "Nihče ne bo za vami tekel, grozil, kaznoval. Kaznoval vas bo virus, ko boste zboleli."

A vladni odlok o nošnji mask v zaprtih prostorih še vedno velja, tako da so maske še vedno obvezne recimo v trgovinah, kar pa bi se kmalu lahko spremenilo.

"Trenutno odpiramo Slovenijo, s tem pa povečujemo tveganje za okužbe, ker je virus še vedno prisoten v populaciji," je povedal Krek. Zato pri NIJZ izdajajo priporočila, kako se vesti v šolah, restavracijah, na javnih krajih... "Priporočila so napisana tako, da boste varni," je povedal.

Maske so obvezne za vse bolne in bi jih morali imeti povsod. "Za otroke v istem razredu je nesmiselno predpisati maske, učitelji pa naj jih nosijo tudi zaradi lastne zaščite," je še povedal.

Uradno: V šolske klopi se bodo vrnili vsi osnovnošolci

Uradno: V šolske klopi se bodo vrnili vsi osnovnošolci


Od 1. junija naprej bo na javnih krajih ponovno dovoljeno zbiranje do 200 oseb.

Od ponedeljka naprej dovoljeno zbiranje do 200 oseb na javnih krajih, sproščanja tudi v turizmu




Več v Slovenija