Kako, kje, kdaj... lahko unovčite turistični bon?

Objavljamo posebno animacijo postopka koriščenja bonov ter pogosta vprašanja in odgovore ter praktične primere uporabe turističnih bonov

Prlekija-on.net, torek, 9. junij 2020 ob 16:251
Bone boste lahko unovčili za dopust v Sloveniji

Bone boste lahko unovčili za dopust v Sloveniji

Kako lahko unovčite turistični bon? Enostavno: na lokaciji turističnega objekta z vašo osebno izkaznico. Oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. 3. 2020 bo lahko od 19. 6. do 31. 12. 2020 zelo enostavno unovčila bon pri turističnih ponudnikih za nastanitve v Sloveniji. Upravičencu bon pripada avtomatično, in sicer kot dobroimetje, ki ga vodi Finančna uprava v sistemu eDavki. Bona upravičenec ne bo prejel v fizični obliki.

Bone bo mogoče unovčiti od 19. junija do 31. decembra 2020

Unovčil ga bo tako, da bo to povedal receptorju turističnega objekta in sledil njegovim nadaljnjim navodilom. Receptorju bo predložil svojo osebno izkaznico ali potni list in izpolnil kratek obrazec. Obrazci bodo dostopni pri ponudniku nastavitve oz. receptorju ter tudi na spletni strani FURS.

Zgolj v primeru unovčitve bona po tretji osebi (npr. dopustovanje otroka s starimi starši, sosedi, športnimi klubi itd.) ali prenašanja bona med sorodniki (npr. med starimi starši in vnuki) bo treba že pred obiskom turističnega objekta imeti s seboj podpisana pooblastila. Obrazce najdete na zgornji povezavi.

Bon za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma

Najpogostejša vprašanja in odgovori na temo koriščenja turističnih bonov


Turistični boni za pomoč gospodarstvu - za upravičence

[TURISTIČNI BONI] Kje, kdaj in kako lahko koristite turistične bone, preverite v spodnjem videu. Dodatne nformacije na https://www.fu.gov.si/drugo/posebna_podrocja/turisticni_boni/

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Torek, 09. junij 2020

Turistične bone bo mogoče unovčiti le kot dobroimetje pri turističnih ponudnikih v Sloveniji, niso pa izplačljivi!

FURS bo za ponudnike storitev pripravil spletna izobraževanja in objavil potrebna navodila

Ponudniki storitev bodo lahko začeli s testiranjem sistema eDavki za unovčitev bonov nekaj dni pred dejansko uveljavitvijo, to je od 15.6.2020 dalje. Takrat bo FURS za ponudnike storitev pripravil spletna izobraževanja in objavil potrebna navodila. Do takrat pa naj ponudniki poskrbijo, da bo na mestu, kjer bo potekala unovčitev bonov, možno dostopati do portala eDavki.

V zvezi s postopkom koriščenja bonov so pripravili tudi posebno animacijo, ki si jo lahko ogledate spodaj.

Na spletni strani FURS so objavljena tudi pogosta vprašanja in odgovori ter praktični primeri uporabe turističnih bonov, ki si jih lahko ogledate tudi v spodnjem dokumentu.

Za dodatna vprašanja so vzpostavili posebni klicni center na številki: 08 200 1005

Uporabniki mobilne aplikacije eDavki bodo preko nje obveščani o svojem turističnem bonu in bodo lahko spremljali tudi stanje njegove porabe. Vsem svetujejo, da si aplikacijo eDavki namestite. Postopek namestitve je objavljen na spletni strani Finančne uprave.

Turistični boni bodo unovčljivi za dopustovanje v Sloveniji

Znanih več podrobnosti o koriščenju turističnih bonov
Več v Slovenija