Drava Bike - Dravska kolesarska pot ponuja doživetje za vsakim zavojem

Dravska kolesarska pot velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi.

Prlekija-on.net, četrtek, 11. junij 2020 ob 15:46
Dravska kolesarska pot - Drava Bike

Dravska kolesarska pot - Drava Bike

Reka Drava se vije skozi 4 države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška) in je dolga približno 710 km. Ob njej vodi istoimenska kolesarska pot, ki se začne v neposredni bližini izvira reke Drave na toblaškem polju (Toblach) v Italiji. Nato se nadaljuje po avstrijski Koroški (Kärnten), Sloveniji in po svojih 510 km doseže sotočje reke Mure in Drave na Hrvaškem, do koder je tudi označena in urejena.

Etape Dravske kolesarske poti

V Sloveniji in na Hrvaškem je pot razdeljena na 6 etap v skupni dolžini cca. 210 km, ki so dolge med 30 in 50 km. V šestih etapah oz. dneh je primerna za kolesarje uživače, ki ob svojih kolesarskih podvigih zelo radi obiščejo najlepše kotičke, začutijo utrip mest, ki jih obiščejo in v katerih prenočijo ter obenem razvajajo svoje brbončice in se prepuščajo doživetjem, ki jih le-ta ponujajo. Med drugim se tako srečajo s splavarjenjem, veslanjem, kopanjem in kulturno ponudbo mest in krajev ob poti.

S kolesom na vlak

Vlak je odlična opcija, da se na svoje izbrano izhodišče odpravimo trajnostno in okolju prijazno. Povezava do Dravograda, kot začetka odkrivanja lepot poti v Sloveniji, je odlično izhodišče, da se odpravimo po vseh šestih etapah kolesarske poti Drava Bike.

Slovenski del Dravske kolesarske poti poteka večinoma po manj prometnih lokalnih cestah in v manjši meri po urejenih kolesarskih poteh in stezah. Zaradi različnih vrst podlage vozišča je priporočljiva uporaba treking, gorskih ali e-koles. Na sami poti nas v tem trenutku še čaka zahtevnejši vzpon med Podvelko in Lovrencem na Pohorju, zato je ta del poti primeren za bolje pripravljene kolesarje oz. se vzponu na Lovrenc na Pohorju lahko izognemo in uporabimo vlak med Podvelko in Falo.

Doživetja, ki jih ne gre zamuditi

Vzdolž same poti nas spremlja reka Drava, enkrat smo ji bližje, spet naslednjič nekoliko odmaknjeni. Spremljajo nas gradovi in njihove zgodbe. V preteklosti so po Dravski dolini splavarji splavili "flose", dandanes se z njimi lahko zapeljemo tudi mi. Vodna doživetja na reki Dravi so tista, ki nas sploh v poletnih dneh zelo razveselijo in obenem ohladijo, pa najsi je to veslanje, raftanje ali kopanje, tako v naravnih kot umetnih bazenih v njeni neposredni bližini. Svojevrsten pa je tudi občutek po premaganem klancu v nedrje pohorskih gozdov, ko dosežemo Lovrenc na Pohorju, najvišjo točko na poti. Nekje vmes na tej poti se za hip lahko podamo v preteklost in se prelevimo v čisto pravega kovača. Spust nas v dolini nagradi s prečkanjem HE Fala, najstarejše hidroelektrarne na reki Dravi v tem delu Evrope, kjer je na ogled tudi muzej. Jabolčna pot v smeri proti Rušam in popolnoma nov odsek poti v Rušah, bosta očarala. Zatem mimo čudovitega Krajinskega parka Mariborsko jezero prispemo v Maribor, mesto najstarejše trte na svetu.

Drava Bike
Drava Bike - Dravska kolesarska pot, foto: www.dravabike.si

Iz Maribora proti Ptuju lahko kolesar izbira med dvema potema; reliefno položnejša in bolj odmaknjena od ostalega prometa je tista, ki poteka čez naselja Miklavž na Dravskem polju, Starše in Hajdino. Rimljani so na tem območju zapustili bogato zapuščino. Rimske gomile in svetišča nas pospremijo do najstarejšega slovenskega mesta, Ptuja.

Reka Drava se po Dravskem polju razlije v svoji naravni obliki skozi več krajinskih parkov. Takoj za Ptujem se nahaja Ptujsko jezero, ki je največje slovensko umetno jezero na Dravi. V Ormožu očarajo Ormoške lagune, na poti do Varaždina pa čudovite sipine reke Drave. Od Varaždina pot poteka delno ob Varaždinskem jezeru, nato pa skozi slikovite vasice doseže Dubravsko jezero. Naše kolesarjenje zaključimo na sotočju dveh rek, ko se Mura izlije v Dravo, in v poletnih vročih dneh ni boljšega kot skok v vodo, zaslužena nagrada po premaganih 210 kolesarskih kilometrih.

Vse informacije o ponudbi na poti in etapah, najdete na spletnem portalu Drava Bike. Vabljeni na odkrivanje lepot in doživetij, ki jih ponuja kolesarjenje ob Dravi, najbolj vodnati reki v Sloveniji.

Foto: www.dravabike.si / Sam Strauss Fotografie



Več v Gospodarstvo