Aleš je že 5000-krat skočil s padalom

Aleš Zamuda iz okolice Ptuja pravi, da je letališče njegov drugi dom, padalski skoki in prosti pad pa so njegov poklic in hobi hkrati. Bi si upali z njim skočiti v tandemu?

Aleksandra Papež, nedelja, 14. junij 2020 ob 11:091
Skok, v tandemu, foto: osebni arhiv

Skok, v tandemu, foto: osebni arhiv

Pravijo, da so potrebni oboji, optimisti in pesimisti, saj optimisti izumijo letalo, pesimisti pa padalo. Aleš Zamuda je vsekakor optimist, navdušen nad adrenalinom in delom z ljudmi. Prihaja iz okolice Ptuja in se od leta 1993 ukvarja s padalstvom.

S padalom se je prvič srečal na športnem letališču v Moškanjcih, v okviru Aero kluba Ptuj. S 25 drugimi, navdušenimi kandidati za padalce, je opravil prvi tečaj in se tako prvič srečal z enako mislečimi, to druženje ga je navdušilo. V 15. letih po prvem skoku je letališče postalo njegov drugi dom, zamudil ni niti enega skoka. »Padalstvo me je povsem prevzelo, tekmoval sem v klasičnih disciplinah in RW-4 (likovni skoki).« pove Zamuda, ki danes svoje potnike prepriča s sproščenostjo, zbranostjo in smislom za humor.

5000 skokov, od tega kar 2500 v tandemu

Leta 2000 je opravil licenco za inštruktorja za skok s padalom v tandemu. »S tandemskim sopotnikom delim navdušenje. Najlepše je po pristanku, ko se ljudje nekako naravno veselijo, so hvaležni in navdušeni nad seboj, ker so premagali morebitni strah in seveda prevzeti od doživetja samega. Navdihuje me to, da jim lahko omogočim takšno izkušnjo. Moj cilj ni opraviti čimveč skokov v najkrajšem času, ampak opraviti kvaliteten skok, ponuditi vrhunsko doživetje

Več o Alešu in skokih s padalom si lahko preberete na: www.tandemskydive.si

Do danes je Aleš opravil že okoli 5000 skokov, od tega kar 2500 v tandemu. Skakal je že iz vseh možnih letal in helikopterjev, v različnih krajih in na raznih terenih. Velja za zelo izkušenega pilota tandema.

Aleš Zamuda
Aleš Zamuda, foto: osebni arhiv

»Potniki ne čutijo strahu ali nelagodja, samo nori užitek.«

Skok v tandemu je, ko padalsko neizkušena oseba, pritrjena na izkušenega inštruktorja, oblečena v padalski kombinezon, z očali in, po želji, s čelado, na višini odskoka (ponavadi na 3000 ali 4000 metrov) skoči iz letala. Po odskoku, na katerega se z inštruktorjem še pred vzletom letala dobro pripravita, tandem poleti v prosti pad, ki je pravzaprav lebdenje v zraku (traja med 35 in 55 sekundami, odvisno od višine odskoka) in potnikom pusti najmočnejše vtise. »Potniki so običajno presenečeni, ker v tej fazi ne čutijo strahu ali nelagodja, samo nori užitek.« Dolžina prostega pada je odvisna od višine odskoka in hitrosti tandemskega para, na višini 1500 metrov pa inštruktor padalo odpre. V tej fazi se lahko potnik preizkusi v vodenju padala s komandnimi vrvicami, po želji mu inštruktor pokaže ekstremnejši način vodenja padala v obliki spirale ipd. Sledi le še varen pristanek. Celoten skok se lahko tudi posname in fotografira, da nato potnik prejme obdelani posnetek, ki služi podoživljanju tega posebnega doživetja.

Skoki se izvajajo od začetka aprila do konca novembra. V tandemu lahko skoči zdrava oseba, pomembna je tudi telesna teža. Mladoletne osebe potrebujejo soglasje staršev oz. skrbnikov.

Trenutno največ skokov izvedejo na letališčih na Ptuju, v Mariboru, Šentvidu pri Stični, v Portorožu in Bovcu.

Predznanje ni potrebno, za vse poskrbi Aleš z ekipo.



Več v Zanimivosti