Mlada vrtnarka želi, da vemo kaj jemo

Tadeja Suhac je navdušena mlada vrtnarka iz okolice Lenarta, ki si je na 25 arih zemlje uredila nasad zelenjave, saj se ji zdi pomembno, da ljudje »vemo kaj jemo«.

Aleksandra Papež, torek, 30. junij 2020 ob 18:36
Tadeja Suhac

Tadeja Suhac

Mlada pridelovalka zelenjave, Tadeja Suhac iz okolice Lenarta, je svojo dejavnost poimenovala kar OGRAD. "4. aprila smo postavili prvi plastenjak (premični rastlinjak) in tako uresničili mojo dolgoletno željo, da bi ljudem v bližnji in širši okolici ponudila zelenjavo z domačega vrta." razloži Tadeja, ki ob podpori partnerja Dragota, zelenjavo goji na kar 25 arih zemlje v Spodnjih Žerjavcih.

Na njenih gredah sedaj zorijo paradižniki, paprika, kumare, jajčevci, cvetača, korenje in še bi lahko naštevali, Tadeji najbolj ljuba zelenjava pa je kar zelena solata. "Jaz in moja sveža zelenjava sva vsak dan na tržnici v Lenartu, vesela pa sem tudi odziva sokrajanov, ki z veseljem pridejo po svojo gajbico pridelkov in si ogledajo še način pridelave." ponosno doda zagnana Tadeja, katere dan se pogosto konča z motiko v roki v poznih večernih urah. A to delo jo res veseli in tako ji ni prav nič pretežko.

Uporablja le doma pripravljeno škropivo iz kopriv

"Želim si, da bi drugo leto lahko ponudila tudi sadike zelenjave." Tadeji se zdi pomembno zavedanje, da vemo kaj jemo, zato svojo zelenjavo prideluje na ekološki način, poslužuje se le doma pripravljenega škropiva iz kopriv, da nahrani in zaščiti svoje sadike.

"Letos nam vsem, ki radi vrtnarimo in se veselimo pridelka, precej nagaja vreme. Nam to nekoliko olajša plastenjak, ki ga premikamo med gredami, da zaščitimo najbolj občutljive rastline in poskrbimo, da je pridelek, kljub pomanjkanju toplote in svetlobe, nekoliko bolj zgoden." nekoliko zaskrbljeno nad vremenom razloži Tadeja, ki pa kljub temu brez težav pripravi polno »gajbico« zdrave domače zelenjave po naši želji.



Več v Gospodarstvo