V Radencih odprli Center medgeneracijskega druženja s krajevno knjižnico

V dveh prostorih na 115 kvadratnih metrih bodo poleg 6000 enot knjižničnega gradiva tudi nove vsebine - od lutkovnega abonmaja, koncertov in likovnih razstav do vseživljenjskega učenja in družabnih iger.

Prlekija-on.net, četrtek, 9. julij 2020 ob 14:42
Mojca Marovič, Andreja Vučak Hribar in Roman Leljak

Mojca Marovič, Andreja Vučak Hribar in Roman Leljak

V Radencih so danes odprli Center medgeneracijskega druženja s krajevno knjižnico, v katerem bodo v dveh prostorih na 115 kvadratnih metrih poleg 6000 enot knjižničnega gradiva tudi nove vsebine - od lutkovnega abonmaja, koncertov in likovnih razstav do vseživljenjskega učenja in družabnih iger. Projekt, sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in države, je vreden 38.300 evrov.

Center Radenci je nova dejavnost v lokalnem okolju in tudi novost na območju Lokalne akcijske skupine (LAS), saj združuje knjižnično dejavnost in medgeneracijsko druženje. Krajevna knjižnica tako predstavlja temeljni kamen za delovanje centra Radenci, saj bodo materiale za vsebine črpali iz knjižničnega gradiva.

S projektom odpravili eno ključnih pomanjkljivosti občine na družbeno-socialnem področju

"Krajevna knjižnica, katere soustanoviteljica je Občina Radenci, bo organizirana kot organizacijska enota osrednje knjižnice v Gornji Radgoni. Ta namreč izvaja knjižnično dejavnost, če gre za strnjeno naselje z najmanj 1500 prebivalci in praviloma najmanj 4-kilometrsko oddaljenostjo od osrednje knjižnice ali druge krajevne knjižnice. Z odprtjem centra Radenci pa so postavljeni tudi temelji za nadgradnjo kulturnih, medgeneracijskih, družabnih in drugih aktivnosti," je v nagovoru ob odprtju poudaril župan občine Radenci Roman Leljak.

Vršilka dolžnosti direktorice občinske uprave Občine Radenci Mojca Marovič je ob tem dejala, da so s projektom odpravili eno ključnih pomanjkljivosti občine na družbeno-socialnem področju, saj niso imeli centra za medgeneracijsko druženje za področje kulture in povečevanje solidarnosti.

"Med novimi vsebinami v centru so že predvideni: pet predstav lutkovnega abonmaja, dobrodelni koncert v decembru, dve likovni razstavi, Pogled skozi okno - vseživljenjsko učenje, Babica pripoveduje pravljico, Gospodinja preseneti, družabne igre in še kaj, tu je tudi nova zaposlitev, za obiskovalce pa prosto in brezplačno dostopno omrežje wi-fi," je povedala Marovičeva.

Enakost dostopnosti do informacij in gradiva za vse prebivalce

S širjenjem knjižnične mreže in odprtjem krajevne knjižnice Radenci matična knjižnica izpolnjuje tudi osnovni namen knjižnic, to je enakost dostopnosti do informacij in gradiva za vse prebivalce oz. pravico do dostopa informacij in gradiva v svojem kraju.

Direktorica javnega zavoda Knjižnica Gornja Radgona Andreja Vučak Hribar je ob tem napovedala, da bo sodobna, k uporabniku usmerjena krajevna knjižnica prostor navdiha, torej branja, razmišljanja, različnih medijev, ustvarjalnosti in igre, učenja, to je neformalnega izobraževanja in informiranja o možnostih dostopa do znanja, ter srečevanj in druženj z javnimi debatami, predavanji, diskusijami, delavnicami in razstavami.

Operacija Center medgeneracijskega druženja s krajevno knjižnico je bila ocenjena kot ustrezna na 3. javnem pozivu za sofinanciranje programov za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Prlekija. Operacija je sofinancirana iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 23.428,97 evra ali 70 odstotkov opravičenih stroškov.Več v Kultura in izobraževanje