Na edini školjčni sipini v Sloveniji lahko najdemo kar 234 vrst polžev

Iz kupov mulja je dež postopoma spral blato, ostale pa so le apnenčaste lupine mehkužcev.

Prlekija-on.net, nedelja, 26. julij 2020 ob 09:21
Pokopališče školjk Ankaran

Pokopališče školjk Ankaran

Med Ankaranom in Luko Koper se nahaja edina školjčna sipina v Sloveniji. Pokopališče školjk ali školjčišče Janeza Drnovška, se nahaja v neposredni bližini Luke Koper, severno od ustja reke Rižane. Sipina je nastala po letu 1990, ko je Luka Koper s poglabljanjem dna ob drugem luškem pomolu prečrpavala mulj iz morskega dna na bližnjo lokacijo poleg izliva Rižane v Jadransko morje. Iz kupov mulja je dež postopoma spral blato, ostale pa so le apnenčaste lupine mehkužcev.

Lokacija je idealna za izlet, predvsem otroci se bodo tam "zaposlili" z brskanjem po sipini, saj se po podatkih TIC Ankaran tam nahaja kar 234 vrst vseh polžev Tržaškega zaliva, opazite pa lahko tudi najmanj 30 vrst različnih ptic.

Ker pa si vsi želimo, da bi školjčišče ostalo na ogled tudi prihodnjim rodovom, vas zato vljudno prosijo, da si školjke zgolj ogledujete in fotografirate ter jih ne nabirate in odnašate s seboj.

Od tam je tudi lep razgled na našo obalo, saj vam pogled seže vse do Pirana, vmes pa lahko vidite tudi Izolo in Koper.

Dostop do školjčišča je iz glavne ceste, ki vodi od avtoceste do Ankarana. Pri Sv. Katarini zavijete s ceste in se spustite proti marini. Tam je ob nogometnem igrišču urejeno parkirišče, kjer lahko pustite svoj avtomobil in pot nadaljujete nekaj minut peš po makadamu naprej od igrišča proti morju.



Več v Slovenija